Forssa on 18 000 asukkaan kunta Kanta-Hämeessä, läntisessä Suomessa. Maantieteellisesti se sijoittuu ihanteellisesti kolmen suuren kaupungin – Turun, Tampereen ja Helsingin – muodostaman kolmion keskelle. Näin ollen asiointimatkat joka suuntaan ovat suhteellisen lyhyet.

Forssa on saanut alkunsa 1800-luvun puolessavälissä perustetun kehräämön myötä. Loimijoen rannalle, keskelle maaseutua perustettu kehräämö toimi alkuun joesta saamallaan vesivoimalla. Hieman tämän jälkeen lähettyville perustettiin myös kutomo, joka puolestaan toimi höyryvoimalla. Forssan puuvillatehdas oli kolmas Suomessa perustettu tekstiilitehdas. Forssan puuvillatehdas työllisti satoja ihmisiä, mikä mahdollisti asutuksen leviämisen alueelle sekä väestömäärän nopean kasvun. Sittemmin Forssan puuvillatehdas on suljettu ja väestömäärä kääntynyt laskuun, mutta kehräämöalue alkuperäisine tiilirakennuksineen on yhä olemassa. Tänä päivänä kehräämöalue tunnetaan kulttuurin ja palveluiden keskuksena. Alueella sijaitsee muun muassa museoita sekä kaupunginkirjasto. Kehräämöalue on myös luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi Museoviraston toimesta.

Nuorten Forssa

Forssan kehräämöalueelta löytyy Forssan kaupungin nuorisotila, Kuutamo. Kuutamo on avoinna iltapäivisin ja iltaisin ja tarjoaa nuorille mielekästä tekemistä turvallisessa toimintaympäristössä. Forssan kaupungin nuorisotoiminta onkin talvisaikaan keskittynyt lähinnä Kuutamon tiloissa järjestettyihin tapahtumiin. Kesäaikaan nuorten on mahdollista osallistua kunnan järjestämille leireille, retkille ja kursseille. Myös Forssan seurakunta järjestää leirejä sekä viikoittaisia tapahtumia nuorille. Illanviettojen lisäksi seurakunnassa järjestetään kerhotoimintaa lapsille ja nuorille, ja nuorten on mahdollista päästä kerhonohjaajakoulutukseen.

Ilman opiskelu- ja työpaikkaa jääneille nuorille on järjestetty työpajoja, joissa he ohjatusti pääsevät opiskelemaan työelämässä tarvittavia taitoja logistiikka-alalla sekä kädentaitojen ja puutöiden parissa. Puutyöpajalla nuoret oppivat valmistamaan korkealaatuisia puutuotteita sekä entisöimään vanhoja huonekaluja. Käsityöpajalla puolestaan opiskellaan käsityötaitoja, ja logistiikka-alan pajalla hoidetaan ruokakuljetuksia sekä eri pajojen välisiä kuljetuksia. Pajatoiminnan tarkoitus on ehkäistä nuorten syrjäytymistä oppivelvollisuuden päätyttyä.

Kaupungista löytyy lisäksi lapsille suunnattu liikennepuisto, jossa voi ajella polkuautoilla ja opetella liikennesääntöjä.

Kaupungin liikuntapalvelut

Forssassa on useita kaupungin ylläpitämiä ulkoliikuntapaikkoja. Erilaisia ratoja sekä kenttiä löytyy niin tenniksen, frisbeegolfin, parkourin, luistelun kuin jousiammunnankin harrastajille. Lisäksi Forssasta löytyy kaksi kuntorataa, jotka talvisaikaan palvelevat kunnan ylläpitäminä hiihtolatuina. Forssan kaupungin liikuntatoimi tekee yhteistyötä eri urheiluseurojen kanssa mahdollistaakseen urheilun harrastamisen paikallisille asukkaille. Muun muassa Forssan Formula Karting -kerhossa pääsee treenaamaan mikroautoilla ajamista sekä osallistumaan kisoihin. FBG Forssa puolestaan on frisbeegolfin harrastajille suunnattu yhdistys, joka ylläpitää frisbeegolfrataa Talsoilanpuistossa sekä järjestää kilpailuja ja tapahtumia jäsenilleen. Myös liikuntatoimi järjestää ryhmäliikuntaa paikallisille asukkaille, huomioiden erityisesti vanhukset, työttömät ja erityisryhmät. Liikuntaryhmien tarjonta vaihtelee aina jumppatunneista uintiryhmiin sekä joukkueurheiluun.

Urheilun ja kulttuurin tyyssija

1800-luvulla tekstiiteollisuuden kukoistaessa, myös Forssa kukoisti. Väestömäärä oli jatkuvassa kasvussa Forssan puuvillatehtaan houkutellessa työntekijöitä alueelle. Lama-ajan myötä, sekä tekstiiliteollisuuden loputtua 1900-luvun lopulla, väestömäärä on vähitellen kääntynyt laskuun.

Huolimatta väestömäärän hiipumisesta ja palveluiden vähentymisestä, urheilun saralla Forssalla menee hyvin. Tästä esimerkkinä toimii Forssan Jalkapalloklubin vuonna 2006 syntyneiden poikien muodostama joukkue. FJK:n 06-poikien joukkue on niittänyt mainetta kansallisella tasolla, muun muassa vuosittain järjestetyssä Helsinki Cupissa.

Myös kulttuuri kukoistaa Forssassa. Muun muassa Forssan Kulttuuri-Aksel ry:n toimesta järjestettävä Tyykijazz sekä Unplugged -puistokonsertit houkuttelevat kaupunkiin joka kesä satoja vierailijoita kaikkialta Suomesta. Yhdistys pitää myös huolen, että kaikki pääsevät nauttimaan kulttuuritarjonnasta, muun muassa torilla järjestettävän Torilla soi -tapahtuman puitteissa. Tapahtuma kestää toukokuusta syyskuuhun saakka. Kehräämöalueella majaa pitävä Wahren-keskus takaa kansalaisille taiteen perusopetuksen ja kasvatuksen tarjoamalla museo- kirjasto- ja tietopalveluita eri-ikäisille asukkaille, yhteisen kulttuuriperinnön käyttöön. Keskuksella esitetään muun muassa valtakunnallisesti merkittäviä teatteriesityksiä, konsertteja sekä stand-up-komediaa.