Nykyisin Ahvenanmaa on suosittu turistikohde ja sen uskotaan olevan yksi Suomen eniten taloudellisesti menestyviä maakuntia. Maan sisällä matkustaminen käy välillä tylsäksi, mutta Ahvenanmaa pelastaa tilanteen: sinne ei tarvitse hankkia kalliita lentolippuja eikä siellä käynti vaadi sen kummempia viisumitoimenpiteitä, ja kun kyse ei ole mistään Tallinnan viinaristeilystä vaan oikeasta matkailusta, saaristo vastaa lomailijan tarpeisiin kaikella vieraanvaraisuudellaan.

Vanhan Ajan Satua

Ahvenanmaalle saapuessa tuntuu siltä, että on siirrytty aikakoneen avulla vuosisatoja taaksepäin. Siellä on maailman nopeimmat nettiyhteydet, mutta samasta paikasta löytyy luonnon rauhaa ja pienen kylän tunnelmaa: asukkaitahan on siellä vain noin 30 tuhatta, ja ahvenanmaalaiset onnistuivat säästämään luontonsa ja historialliset kohteensa upeassa kunnossa. Purjehdus ja golf ovat paikalliskansan suosittuja lajeja, ja saariston yritykset tarjoavat sekä oppitunteja että vuokramahdollisuuksia lajien harjoitteluun. Ahvenanmaalle pääsee Suomesta niin lautoilla kuin lentokoneellakin, tosin jälkimmäiseksi mainitun hintajärkevyyssuhde jää turhan suureksi. Omalla veneellä saapuminen on myös mahdollista: vieraspaikkoja löytyy 17 satamasta.

Vaikka Maarianhaminan julkinen liikenne on ilmaista, paikalliset suosivat polkupyörää kulkuvälineenään. Polkupyöräkulttuuri on saaristolla Amsterdamin tasoista, ja fillarin saa vuokrattua melkein joka hotellista. Jos päättää omaksi majoituspaikaksi vuokramökin, kannattaa tiedustella myös soutuveneen vuokramahdollisuutta: useat mökit ovat sijoitettu hyvin lähelle rantaa, josta pääsee nopeasti vesireittejä pitkin niin veneretkelle kuin lähisaariin grillaamaan.

Elämyksiä Saaristolla

Ahvenanmaalle on mahtunut aktiviteetteja ison kaupungin verran. Jos historia kiinnostaa, niin keskiaikainen Kastelholman linna ja melkein kokonaan Oolannin sodassa tuhoutunut Bomarsundin linnoitus ovat niitä paikkoja, joista historiaseikkailu kannattaa aloittaa: Kastelholma oli pystytetty jo 1300-luvun lopussa ja sinne pääsee nyt museovierailulle sekä suomen että ruotsin kielen opastuksella, kun taas Bomarsundin linnoituksen rauniot ovat mielenkiintoisempi paikka käydä oman itsensä seurassa ihmettelemässä, mitä on jäänyt 1800-luvulla lyhyen elämän eläneeltä valtavalta rakennelmalta.

Kun puhutaan luontoaktiviteeteista, kannattaa ensin miettiä matkustuskausi: Ahvenanmaallehan voi tulla myös talvella, tosin maisemat ovat silloin paljon muuta kuin postikorteista näkee. Kesä on Ahvenanmaalla oikeaa turistisesonkia, joten kesälomailijan täytyy varata majoitukset ja jotkut aktiviteetitkin hyvissä ajoin. Vaikka paikallisväki hellii turisteja melko laajalla turistitoiminnallaan, saariston pinta-ala on kuitenkin aika rajoitettua ja hotelleja on siihen mahtunut vain viitisentoista. Telttailu on toinen vaihtoehto ja sopii hyvin luonnon ystäville; Ahvenanmaalta saa vuokrattua jopa oman saaren käyttöönsä, kun haluaa oikeaa rauhaa. Talvella Ahvenanmaalla on hiljaista ja kaunista, jolloin retkiluistelu ja jouluisen Maarianhaminan läpi käveleminen jäävät talvikauden pääaktiviteeteiksi.

Saariston karttaa kannattaa tutkia myös etukäteen, sillä Maarianhaminan lisäksi siellä on muutakin tekemistä ja katsomista. Luontoon lähtiessä pitää muistaa saariston kirous eli punkit, joilta suojaudutaan aina ennen retkeä ja jotka tarkistetaan niin iholta kuin vaatteistakin päivän päätteeksi. Telttailu on aina romanttisempaa itsenäisenä lajina kuin leirintäalueilla, joten jos saariston kartta tuntuu jo ymmärrettävältä, soutuvene tai kajakki mahdollistavat oikean retkielämyksen pariksikin viikoksi.

Perinteisiä perhelomiakin voi Ahvenanmaalla viettää, tosin niiden järkevyys on aika kyseenalaista: Smart Park -perhepuisto Eckerössä on kiva paikka käydä, mutta Helsingin Heureka jättää sille vielä reilusti kehitysmahdollisuuksia, joten tällaiset perheviikonlopun peruskäynnit voi luovuttaa paikallisille ja lähteä tutustumaan itse saaristoon. Jos perhe on suomenkielinen eikä kukaan puhu ruotsia, sekään ei tule ongelmaksi, sillä ahvenanmaalaiset pitävät huolta omasta maineestaan lomakohteena ja palkkaavat usein suomen kielen taitoisia työntekijöitä palvelemaan mantereelta saapunutta väkeä. Kesäisin tämä koskee melkein jokaista turistipaikkaa ja talvisin ainakin hotelleja ja saariston lukuisia ravintoloita.