Joensuu on Suomen suurimman järven, Saimaan, rannalla sijaitseva 76 000 asukkaan kaupunki. Se on itä-Suomen alueen toiseksi suurin kaupunki sekä Pohjois-Karjalan maakuntakeskus. Kaupungin halki kulkee Pielisjoki, joka jakaa kaupungin kahteen osaan. Pohjois-Karjalan suurin järvi Pielinen laskee sen kautta Saimaaseen, ja Joensuu on kirjaimellisesti Pielisjoen suu. Joen yli kulkee useita siltoja, joista vanhin on Joensuun rautatiesilta. Joensuu on tärkeä rautateiden risteysasema, jonka kautta kulkee huomattava määrä matkustaja- ja rahtiliikennettä.

Rautatiesilta Pielisjoella

Joensuu on kasvava maakuntakeskus, ja erityisesti kattava koulutustarjonta houkuttelee kuntaan nuoria asukkaita. Itä-Suomen yliopisto on Joensuussa, Savonlinnassa ja Kuopiossa toimiva oppilaitos. Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella on tarjolla opintoja muun muassa luonnontieteiden, teologian, kauppatieteiden ja oikeustieteiden aloilla. Yliopisto on arvostettu oppilaitos myös kansainvälisellä tasolla. Korkea-asteen opintoja Joensuussa tarjoaa lisäksi Karelia-ammattikorkeakoulu. Erityisesti kulttuurialan opinnot, esimerkiksi muotoilun ja median koulutusohjelmat, ovat suosittuja.

Joensuussa järjestetään vuosittain Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali, Ilosaarirock. Ilosaarirockin juuret juontavat jo 1970-luvulle, jolloin muutama sata paikallista asukasta kokoontui kuuntelemaan kuorma-auton lavalla soittaneita yhtyeitä. Tapahtuma on sittemmin kasvanut yli 20 000 vierailijan festivaaliksi, joka vuonna 1991 siirtyi alkuperäiseltä paikaltaan Ilosaaresta paremmat puitteet tarjoavalle Laulurinteelle. Ilosaarirockissa esiintyy nykypäivänä useita merkittäviä kotimaisia ja ulkomaisia artisteja, joista tunnetuimpia ovat olleet muun muassa ruotsalainen Opeth, brittiläinen Bastille sekä yhdysvaltalainen Imagine Dragons. Ilosaarirock on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jonka tuottoja ohjataan muun muassa tukemaan paikallisia aloittelevia yhtyeitä.

Kunnan liikuntapalvelut

Joensuu sijaitsee Saimaan järvialueella ja on vesistöjen ympäröimä joka ilmansuunnasta. Seudun vaihteleva maasto tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia ulkoilun ja liikunnan harrastamiselle. Joensuun alueella sijaitsee lukuisia retkeilyreittejä, kuntopolkuja, ulkoilualueita, uimarantoja sekä ulkoliikuntapaikkoja. Jaaman kierros, eli Jaama Trail, on kenties tunnetuin alueen ulkoilureiteistä. Lähes 60 kilometrin mittainen kierros kulkee kaupungin tuntumassa, tarjoten erinomaiset puitteet niin patikoinnille kuin maastopyöräilyllekin. Talvisin alueella kulkevat kaupungin huoltamat hiihtoladut. Matkan varrella on useita uimarantoja sekä Lykynlammen urheilukeskus. Lykynlammelta löytyy urheilukenttiä, runsaasti metsäistä maastoa, merkitty luontopolku, kiintorastiverkosto sekä uimapaikka. Alueella on lisäksi laavu, jossa voi yöpyä, sekä ulkoilumaja ja rantasauna. Tiloja voi vuokrata yksityisesti tai yritysten virkistyskäyttöön.

Suurin urheilu- ja liikuntapaikkojen keskittymä sijaitsee Mehtimäellä. Mehtimäen keskusurheilukenttä tarjoaa erinomaiset puitteet erityisesti yleisurheilun harrastamiselle. Joensuun kaupunki ylläpitää alueella lisäksi esimerkiksi luisteluratoja, jääkiekkokaukaloita, pesäpallokenttää, jalkapallonurmea sekä skeittipuistoa. Ulkoilun harrastajille alueelta löytyy pururata sekä beach volley -kenttiä. Mehtimäen urheilukenttä tarjoaa tekemistä myös penkkiurheilun ystäville, sillä alueella järjestetään usein kisoja muun muassa yleisurheilun, koripallon ja jääkiekon parissa.

Nuoret nuorten asialla

Joensuun kunnan nuorisotoimi on kunnan elin, joka järjestää ohjaus- ja tukipalveluita alle 29-vuotiaille kuntalaisilleen. Nuorisotoimen puitteissa toimii myös kaupungin nuorisovaltuusto, joka ajaa paikallisten nuorten etua poliittisessa päätöksenteossa. Joensuun nuorisovaltuuston jäsenistö koostuu 20 paikallisesta nuoresta, ja se on toiminut jo vuodesta 1999 alkaen. Valtuuston jäsenet toimittavat Mielenrauhaa-nimistä lehteä, joka käsittelee pääasiassa nuorten mielenterveysongelmia.

Eräs nuorisotyön päätavoitteista on tarjota nuorille mielekkäitä harrastusmahdollisuuksia sekä vapaa-ajan toimintaa. Joensuun kunnan alueella sijaitsee yhteensä 10 nuorisotilaa, jotka ovat kaupungin ylläpitämiä toimintakeskuksia paikallisille nuorille. Nuorisotiloissa nuoret voivat kokoontua viettämään aikaa turvallisessa toimintaympäristössä. Paikalla on usein myös kaupungin nuorisotyöntekijä, joka tarjoaa tukea ja konsultaatiota sitä tarvitseville. Nuorisotiloissa on tarjolla lukuisia aktiviteetteja ja palveluita, kuten pelejä, tietokoneita, elokuvia sekä kahvilapalveluita. Tiloissa järjestetään viikoittain myös ilmaistapahtumia nuorille. Syrjäytymisvaarassa oleville nuorille kuntalaisille on tarjolla myös sosiaalipalveluita, kuntouttavaa työpajatoimintaa, sekä ohjausta ja tukipalveluja esimerkiksi opiskeluun, työhön, elämänhallintaan, mielenterveys- ja päihdeasioihin liittyen.