Joensuun kaupunki löytyy Pielisjoen varrelta, Venäjän rajan läheisyydestä. Alueella on ollut asukkaita jo kivikaudelta asti, varsinaisesti paikalle perustettiin virallinen asuinalue ruotsin vallan aikaan. Kaupunki alueelle syntyi 1848 Tsaari Nikolai I myöntäessä alueelle kaupunki oikeudet. Joensuu kasvoi kaupan ja sahojen menestymisen vuoksi, ja Pielisjokea pitkin kulkeva kauppareitti toi kaupunkiin paljon vierailijoita. Jokiliikenne lisääntyi edelleen joen kanavoimisen myötä, ja joesta muodostui myös tärkeä kanava puun kuljettamiseen teollisuuden tarpeisiin. Kaupunki sai nykyisen muotonsa C.W Gyldénin laatiman asemakaavan kautta, joka oli sen aikaisessa mittakaavassa kattava 70 korttelinsa kanssa. Nykyään Joensuuhun matkustaa helposti ympäri Suomea autolla, junalla tai bussilla, ja kaupungissa on myös lentokenttä ja vierasvene satama. Tänä päivänä Joensuu tunnetaan Pohjoiskarjalan maakuntakeskuksena, ja kaupungissa sijaitsevan Itä-Suomen Yliopiston maine merkittävänä kansainvälistä yhteistyötä harjoittavana koulutuslaitoksena antaa kaupungille nuorekkaan ja kansainvälisen ilmapiirin. Itä-Suomen Yliopiston Joensuun toimipisteessä toimivat Filosofinen tiedekunta, Luonnontieteiden ja  metsätieteiden tiedekunta, sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta.

Vierailijan Joensuu

Joensuusta vierailija löytää leppoisan ja ystävällisen karjalaisen ilmapiirin, kaupungin kulttuuritarjonta on monipuolista, ja turistit voivat yhdistää maaseutu- ja kaupunki matkailun parhaat puolet. Seikkailunhaluiset voivat kokeilla SUP-lautailua Pielisjoen koskissa kesäisin, tai hake rauhaa Pyhäselällä veneilemällä. Joensuussa sijaitsee myös tapahtumapuutarha Botania, joka perustettiin alunperin Joensuun Yliopiston kasvitieteelliseksi puutarhaksi. Puutarha kattaa sisä- ja ulkopuutarha alueet, joista sisäpuutarha on jaettu tropiikkiin, subtropiikkiin ja aavikko alueisiin. Sisäpuutarhassa asustavat myös Botanian kuuluisat perhoset, sekä kultatöyhtökakadut. Ulkopuutarhat taas jakautuvat ravinto-, mauste,- myrkky-, lääke-, ja koristekasvien osastoihin, joissa vierailijat voivat opiskella kasvien käyttötarkoituksia ja elinolosuhteita turvallisissa oloissa. Botanian tiloissa voi vierailla pienellä porukalla, tai tiloja voi vuokrata esimerkiksi kokous- tai juhlakäyttöön.

Vierailijan Joensuu

Joensuun kulttuurielämä on vilkasta, ja kaupungin keskustasta lyhyen kävelymatkan päässä järjestettävä Ilosaarirock tuo vuosittain alueella tuhansia musiikin ystäviä. Festari järjestettiin ensimmäistä kertaa 1971, ja alunperin sen koti oli kaupungin keskustassa sijaitseva Ilosaari, mutta väkimäärän ja suosion kasvaessa tapahtuma siirtyi Joensuun Laulurinteelle. Kolmipäiväinen festari kuuluu Suomen suurimpiin yli 60 000 ihmisen vuosittaisella kävijämäärällä. Esiintyjät ovat sekoitus kansainvälisiä ja Suomalaisia rockhenkisiä yhtyeitä. Isojen rokkien lisäksi kaupungin keskustassa sijaitsevassa Ilosaaressa järjestetään vuosittain useita pienempiä tapahtumia. Yksi paikallisille rakkaimmista on Ilovaarirock, aikuisempaan makuun sopivampi pienimuotoinen rocktapahtuma jonka tarkoituksena on heijastaa alkuperäisen Ilosaari rockin henkeä. Pienimuotoisuudestaan huolimatta Ilovaarirock houkuttelee lavalle tunnettuja Suomalaisia ja kansainvälisiä nimiä, kuten Dave Lindholmin, Francinen ja Kari Peitsamon.  Ilovaarirockia pyörittää näinä päivinä legendaarinen anniskeluravintola Kerubi, ja festivaalin ikäraja on 18-vuotta, mahdollistaen alkoholianniskelun koko alueella. Laajempaa kulttuuria kaipaavat voivat suunnata Joensuussa elokuussa järjestettävään Joen Yö -tapahtumaan. Joen Yö tuo yhdeksi illaksi kaupungin keskustaan kaleidoskoopin poikkitaiteellisia esiintyjiä. Luvassa on vuosittain musiikkia, teatteria, tanssitaidetta sekä paljon muuta. Tarjolla on myös laaja määrä ruokia ja juomia paikallisten tuottamana. Joensuun iltaelämä on tosin värikästä ja vauhdikasta kautta vuoden. Kaupungista löytyy monia ravintoloita ja baareja, urheilu henkisestä Bar Playsta, gastro pubeihin, ja rock ravintoloihin. Joensuun kaupunginteatterin yhteydessä toimii myös korkeatasoinen Teatteriravintola, ja kaupungin monet etniset ravintolat tarjoavat elämyksiä moneen makuun. Rauhallisempaa kulttuuria kaipaaville Joensuusta löytyy Pohjois-Karjalan Museo, jossa esitellään Pohjois-Karjalan ja Laatokan Karjalan historiaa, ja yleisön ihailtavana on esimerkiksi Sortavalan pienoismalli. Museo sijaitsee Joensuun ydinkeskustassa Carelicum -rakennuksessa, ja siellä järjestetään teemanäyttelyitä tiiviissä tahdissa. Erikoisempaa museota kaipaavat voivat suunnata Joensuun keskustan ulkopuolella sijaitsevaan bunkkerimuseoon ja Salpalinjalle. Museossa pääsee tutustumaan kahteen teräsbetonibunkkeriin jotka rakennettiin talvisodan jälkeen, sekä Salpalinjan linnoitusrakenteisiin.