Maastamme löytyy useita muistomerkkejä sotien ajoilta, ja Hanko pitää niitä sisällään paljon ainakin historiallaan. Tänä päivänä Hanko on suosittu lomapaikka: se on Suomen eteläisin kaupunki täynnä hiekkarantoja sekä aurinkoisia päiviä. Helsinkiläiset ja turkulaiset pääsevät niin sanottuun Suomen rantaparatiisiin vajaan 150 kilometrin ajomatkalla, tosin Lapista sinne on hieman enemmän haasteita päästä. Hanko pysyy itsenäisen kaupungin statuksessa vajaalla 11 tuhannen asukasmäärällään eikä sen liittämistä muihin kuntiin olla ainakaan tässä vaiheessa vielä suunniteltu.

Sodan Jälkeä

Hangon alueella on tapahtunut sotataisteluja jo ennen kaupungin syntymistä: juuri täällä vuonna 1714 tapahtui Pohjoissodan ratkaiseva taistelu, joka toi Pietari Suurelle voiton Ruotsia vastaan käydyssä sodassa. Samanniminen 1800-luvun alussa rakennettu linnoituskin on ollut useamman kerran sotatoimenpiteiden keskittymänä Venäjän ja Euroopan välisissä suhteiden selvittelyissä. Vuonna 1854, Krimin sodan aikana linnoitus oli räjäytetty sen isäntäkansan voimin tavoitteena jättää täysi tyhjyys lähestyvälle viholliselle, mutta Gustafsvärnin forten raunioita voi katsella tänäkin päivänä siirryttyä Hangosta etelään.

Vielä yksi tärkeä Hangon sotahistorian sivu kertoo vuoden 1941 tapahtumista, jolloin Hangon sankarillinen puolustus oli kestänyt kesäkuusta joulukuuhun. Kaupunki sai silloin suuria vaurioita, mutta jälkeen päin oli rakennettu melkein tyhjän päältä uudelleen. Historiasta kiinnostuneille Hangosta löytyy ainakin kaksi paikkaa käytäväksi: Hangon Linnoitusmuseo ja Rintamamuseo. Linnoitusmuseo sijaitsee Itäsataman tuntumassa ja siellä voi ihmetellä rekonstruoituja ruotsalaisten rakentamia linnoitusviritelmiä 1700-luvulta, kun taas Rintamamuseo on auki vain kesäisin. Rintamamuseo sijaitsee niemimaan portilla ja siellä voi tutustua taivaan alla sotatekniikkaan sekä museorakennuksessa toisen maailmansodan aseisiin ja varusteisiin.

Rauhan Aikaa

Niille, ketä ei sota paljoa kiinnosta, Hanko tarjoaa erinomaiset lenkkeilymahdollisuudet. Kaupunkina Hanko oli perustettu vuonna 1874 ja siitä tuli Venäjän hoviväen suosittu lomapaikka, johon rakennettiin hienoja puutaloja ja kapeita kivikatuja. Hangon vanha keskusta on vieläkin täynnä näitä historiallisesti merkittäviä rakennuksia ja rakennelmia, joita voi katsella ihan muutenkin nauttien vanhan hyvän ajan arkkitehtuuritavoista. Samoista ajoista muistuttaa myös Hangon Casino, joka on aikaisemmin ollut sekä uhkapeli- että ajanvietto- ja uutistenvaihtopaikka ja palvelee tänä päivänä ravintolana.

Hangon ehdoton käyntikortti on kuitenkin punaisesta tiilestä rakennettu vuonna 1943 valmistunut vesitorni. Sen korkeus on huikeat 65 metriä, ja vesitornin lisäksi rakennus toimii myös majakkana ja kaupungin kellona. Tornin yläkerrasta löytyy näköalaterassi, johon pääsee nykyaikaisella hissillä ja josta avautuu hienot maisemat niin merelle kuin niemimaallekin. Vesitornin kuva näkyy myös Hangon vaakunassa.

Hangon katuja pitkin voi kävellä ihan muuten vaan ilman mitään loppupistettä: se on sopiva paikka laiskaan turismiin, kun kaupunkikierroksen alku- ja loppuajankohta ovat vain turistin päätettävissä. Rintamamuseon lähistöllä voisi lähteä tietysti kaivamaan sodan aikaisia jälkiä – ja sitä me joskus kokeilimmekin, kun jo ensimmäisen tunnin aikana löysimme kokonaisen bunkkerin täysin haudattuna – mutta myös tarkoitukseton oleskelu niemimaalla on jopa suositeltavaa. Pitkät hiekkarannat, aurinkoiset kelit ja vanhat kadut ovat sopivia keinoja rentouttamaan matkailijan mieli ja viemään turisti edellisen vuosisadan tunnelmaan.

Merestä tykkäävälle väelle Hanko tarjoaa veneretkimahdollisuuksia: esimerkiksi Hauensuoli on varsin mielenkiintoinen paikka käydä ihmettelemässä kallioihin kaiverrettuja nimiä ja vaakunoita, joita sieltä löytyy yli 600 ja joista ensimmäiset on tehty niinkin kauan sitten kuin 1500-luvulla. Hangon läheisyydessä sijaitsevat majakatkin ansaitsevat erillistä huomiota: jos niiden historiallinen merkitys ei kiinnosta, ne ovat kauniita paikkoja ilman mitään merkitystäkin, sillä harvemmin pääsee ihmettelemään niin hienoja meri- ja saaristomaisemia aurinkoisella kelillä suhteellisen kaukana pääkaupungista sekä sen kiireistä.