Päijänteen pohjoisrannalla, Keski-Suomen maakunnassa sijaitsee 140 000 asukkaan kaupunki, Jyväskylä. Se on Keski-Suomen maakuntakeskus ja yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Jyväskylä on merkittävä kasvukeskus, jonka asukasmäärä ja työllisyysaste ovat tasaisessa nousussa. Erityisesti Jyväskylän yliopisto houkuttelee nuorta väestöä, ja kaupungin tulo- ja lähtömuutto on vilkasta. Sijainniltaan Jyväskylä on myös otollinen, sillä se on kautta historiansa ollut merkittävä liikenteen risteyskohta. Se sijaitsee eteläisen ja keskisen Suomen rajaseudulle, ja sieltä on lyhyehkö matka lähes kaikkiin Suomen suurimpiin kaupunkeihin, kuten Tampereelle sekä Helsinkiin.

Jyväskylä tunnetaan erityisesti osaamisestaan liikunta- ja terveystieteissä. Jyväskylään on keskittynyt useita hyvinvoinnin akateemisia koulutusohjelmia ja tutkimusorganisaatioita. Jyväskylässä sijaitsee muun muassa Suomen ainut gerontologian tutkimuslaitos. Gerontologia tutkii ikääntyvien ihmisten biologista vanhentumista, terveyttä ja toimintakykyä. Gerontologiaa voi lisäksi opiskella Jyväskylän yliopiston terveystieteellisessä tiedekunnassa. Muita liikuntatieteellisen opinto-ohjelman painopisteitä ovat esimerkiksi liikuntalääketiede ja terveyskasvatus. Jyväskylä on Suomen liikuntabisneksen keskittymä ja yliopiston tekemistä liikuntatieteiden tutkimuksista hyötyvät niin useat kaupungissa sijaitsevat alan yritykset, kuin kaupunki ja sen asukkaat itsekin.

Kaupungin liikuntapalvelut

Yksityisten liikuntaa ja terveyttä edistävien yritysten lisäksi myös Jyväskylän kaupunki tarjoaa liikuntapalveluita paikallisille asukkaille. Palvelut toteutuvat niin kunnan ylläpitäminä liikunta- ja ulkoilupaikkoina, kuin järjestettyinä tapahtumina ja ryhmäliikuntapalveluina. Jyväskylän kaupunki ja sitä ympäröivä seutu tunnetaan erityisesti mäkisestä maastostaan ja upeasta järvimaisemastaan. Vain muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitsee Laajavuori, eräs alueen merkittävimpiä maankohoumia. Laajavuorella sijaitsee vuonna 1963 avattu laskettelu- ja vapaa-ajan keskus, joka tarjoaa liikuntapalveluita talviurheilun ystäville. Laskettelurinteiden lisäksi alueella on lähes 50 kilometrin verran hiihtolatuja sekä mäkihyppystadion. Laajavuoren suurin hyppyrimäki on nimetty erään Suomen tunnetuimman mäkihyppääjän, Matti Nykäsen, mukaan. Kesäisin Laajavuorella voi harrastaa maastopyöräilyä tai vierailla köysiseikkailupuistossa.

Matti Nykäsen mäki Laajavuorella

Ulkoilun ystäville Jyväskylän kaupunki tarjoaa useita mahdollisuuksia ulkoliikuntaan kymmenissä eri liikuntapuistoissa. Suurimmassa osassa puistoja on mahdollisuus ulkoilla valaistuilla ja huolletuilla kuntopoluilla, jotka talvisin palvelevat hiihtolatuina. Kuntoradat risteilevät mäkisessä järvimaastossa ja esimerkiksi Keljonkankaan puiston kuntoradalta aukeavat upeat järvimaisemat Päijänteelle. Puistoista löytyy myös ruoho- ja hiekkakenttiä joukkuelajien, kuten jalkapallon, harrastamiseen. Kenttiä käyttävät lähinnä urheiluseurat, toki ne ovat vuokrattavissa myös yksityisten ihmisten toimesta. Usealla ulkoliikunta-alueella on lisäksi niin kutsuttuja ulkokuntosaleja, joissa voi sääolosuhteiden puitteissa treenata kuntosalilaitteilla veloituksetta.

Jyväskylä ja erityisesti sen kantakaupunki ovat lähes joka ilmansuunnasta järvien ympäröimiä. Pohjoispuolella maisemaa hallitsevat Tuomijärvi sekä Palokkajärvi, eteläpuolella puolestaan sijaitsee Jyväsjärvi. Lisäksi keskustan halki kulkee Tourujoki, jonka varrella sijaitsee myös Tourujoen luonnonpuisto. Hallitsevien vesistöjen vuoksi Jyväskylässä on kesäisin normaalin julkisen liikenteen rinnalla sisävesiliikennettä. Alueen vesistöillä järjestetään myös risteilyjä. Paikasta toiseen voi edetä myös lihasvoimin Jyväskylän kaupungin kartoittamilla melontareiteillä. Vesistöjen rannoilla sijaitsee rantautumispaikkoja, uimarantoja sekä virkistysalueita venelaitureineen ja saunoineen. Myös kalastus on suosittu harrastus, ja Jyväskylän kaupunki toiminnallaan tukee kalastusta ja järjestää sen valvontaa ja seurantaa, sekä muun muassa hoitaa vuosittain kirjolohi-istutuksia.

Nuorten kaupunki

Jyväskylän runsaat opiskelumahdollisuudet sekä kukoistavat innovatiiviset yritykset houkuttelevat kaupunkiin nuoria muuttajia. Nuorille tarjotaan palveluita niin yksityisten yritysten kuin kunnankin toimesta. Erityisesti Jyväskylän yliopisto tekee yhteistyötä useiden organisaatioiden ja instituutioiden kanssa, tarjoten muun muassa edullisia liikuntapalveluita sekä asuntoja opiskelijoille. Jyväskylän kunta taas tarjoaa palveluita erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville nuorille aikuisille, jotka tarvitsevat ohjausta ja neuvontaa. Jyväskylän nuorten aikuisten palvelukeskus, J-nappi, on osa Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityötä ja kuntouttavia palveluita. J-nappi tarjoaa nuorille aikuisille tukea päihdevieroitukseen, työpaikan hankkimiseen, koulutukseen ja talouden hoitamiseen. Nuorten aikuisten palvelukeskuksessa työskentelee kolme sosiaalityöntekijää, sosiaaliohjaaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja. Omien resurssiensa lisäksi, palvelukeskus tekee yhteistyötä myös useiden muiden kunnan elinten sekä yksityisten palveluntarjoajien kanssa, jotta nuoret voidaan ohjata palveluiden ääreen.

Jyväskylä on menestynyt säännöllisesti Taloustutkimuksen toteuttamassa suurten kaupunkien imagotutkimuksessa parhaista asuinpaikoista, ja muun muassa vuonna 2014 se sijoittui tutkimuksessa kolmannelle sijalle. Erityisesti nuorten muuttoliikenne kaupunkiin on runsasta ja paikallisten yritysten menestys liikuntabisneksessä on nostanut Jyväskylän mainetta kansainvälisenä kaupunkina. Myös monipuoliset opiskelumahdollisuudet, erityisesti Jyväskylän yliopistossa, houkuttelevat sekä opiskelijoita että eri alojen tutkijoita kaupunkiin kansainvälisellä tasolla. Näiden seikkojen sekä keskeisen sijaintinsa vuoksi Jyväskylä on merkittävä Keski-Suomen kasvukeskus.