Lapin kaakkoisosissa, Suomi-neidon vyötärön yläpuolella löytyy Kuusamon kaupunki, joka tarjoaa upeat puitteet luonnosta nauttimiseen. Ei olekaan sattumaa, että suuri joukko suomalaisista on valinnut juuri Kuusamon seudun kesämökkipaikakseen. Seudun luonnossaliikkumis- ja harrastusmahdollisuudet ovat lukemattomat sekä maisemat omaleimaiset.

Kuusamo sijaitsee järvien keskellä. Matkailija pääsee tutustumaan alueeseen vaikkapa meloen tai sup-laudalla järviä pitkin lipuen. Vaeltaminen ja patikkaretket ovat suosittuja harrastuksia. Reittejä löytyy joka tasoon. Perheen pienimpien kanssa liikenteessä olevat voivat valita lyhemmät, parin tunnin mittaiset vaellukset. Kokeneet metsien koluajat sen sijaan arvostavat haastavia, jylhän luonnon keskellä kulkevia pidempiä reittejä. Matkailija pääsee harrastamaan myös koskenlaskua, metsästystä ja kalastusta. Talvisin Kuusamoon saapuu suuria joukkoja talviurheilun ystäviä laskettelemaan, pilkkimään ja retkeilemään moottorikelkalla.

Idän, etelän ja pohjoisen luonto kohtaavat Kuusamossa

Kuusamon korkeudella luonto näyttää koko monimuotoisuutensa. Talvisin lämpötilat voivat laskea todella kylmiksi. Kylmyysennätys on -48 astetta. Vastaavasti kesäisin voidaan päästä nauttimaan kunnon helteistä. Lämpöennätys on 31,2 astetta. Kuusamon luonto tarjoaa mahtavia maisemia. Kuusamon ylängöllä maanpinnan korkeuserot voivat vaihdella jopa 200 metrin verran. Vaihtelevan pinnanmuodon ansiosta alueelta löytyy kanjonilaaksoja, joiden pohjalla kosket ja könkäät kohisevat villeinä ja vapaina.

Vaarat kuuluvat olennaisena osana maisemaan kohoten loivina kumpuina taivaanrannassa. Rotkolaaksot, kostea maaperä ja kalkkipitoiset lähteet luovat ainutlaatuisen maaperän lehtomaisille metsätyypeille. Kuusamon alueella metsäretkillä pääseekin nauttimaan kuusimetsän tuoksun lisäksi ihastuttavista, vihreyttä pursuavista lehdoista. Luonnossa liikkuva saa olla tarkkaavaisena, sillä suot peittävät isoja aloja Kuusamosta. Yksi luonnon mahtavista luomuksista on Julma Ölkky, noin 100 metriä syvään kanjoniin muodostunut järvi. Pystysuorat, lähes 50 metriset veteen syöksyvät kalliot ovat komea näky. Järvi kuuluu Hossan kansallispuistoon, joka sijaitsee Kuusamon välittömässä tuntumassa. Kuusamon alueella matkailija pääsee tutustumaan myös muihin luonnonsuojelualueisiin. Esimerkiksi Sukerijärven luonnonpuisto sijaitsee alueella. Yksi myös kansallisella tasolla suosituimmista vierailukohteista on Oulangan kansallispuisto. Oulangan kansallispuistossa kiemurtelee kuuluisa vaellureitti Karhunkierros. Jos reitin haluaa kulkea alusta loppuun saakka, pituutta kertyy yhteensä noin 70 kilometriä. Matkan varrelta löytyy erämajoja, joissa reissumies voi pysähtyä yöksi lepäämään. Maltillisempi reitti on 12 kilometrin pituinen Pieni Karhunkierros. Kierroksella pääsee nauttimaan Kuusamon luonnon parhaista paloista. Muun muassa Jyrävän putous, yksi Suomen korkeimmista putoksista, jää reitin varrelle.

Talvimatkailu Kuusamossa

 

Kuusamon silmäterä, Ruka, on yksi kotimaamme suosituimmista talvimatkailun keskuksista. Rukatunturille on matkaa noin 25 kilometriä Kuusamon kaupungista. Rukalta löytyy monipuolinen, laadukas laskettelukeskus, jossa järjestetään myös kansainvälisiä kilpailuja. Laskettelu ei ole ainoa aktiviteetti, jota alueella pääsee harrastamaan. Matkailija voi osallistua kelkkasafarille tai hevosvaellukselle, viilettää lumisessa maisemassa porojen vetämänä, lumikenkäillä kukkuloilla tai lähteä revontulia metsästämään. Rukan talviurheilukeskuksen järjestämä koskikellunta on ehdottomasti kokemisen arvoinen retki. Lipuessa kelluntapuku päällä pitkin rauhallista, talvista koskea, luonnon aistii aivan erityisellä tavalla.  Myös jääkiipeilyn harrastajat pääsevät harjoittamaan taitojaan Kuusamossa.

Kalaisat vesistöt houkuttelevat kalamiehiä

 

Kuusamon seutu on kalamiehen unelma. Kaupunkia ympäröivät kaikkialla liplattavat vesistöt, jotka ovat tunnettuja kala-annistaan. Lähes aina oman mökkirannan laiturista voi kalastella mato-ongella tai heitellä virveliä. Kaikkein mieleenpainuvimmat elämykset tarjoavat lukuisat kuohuvat kosket, joihin marssia saappaiden kanssa perhokalastamaan. Alueen Kitkajärvi on ainut kotimaamme järvi, jossa taimenet joutuvat laskettelemaan alavirtaan matkalla kutupaikalle. Järvi on näes 240 metriä merenpintaa korkeammalla. Kuusamon vesissä kaloilla on tilaa kasvaa. Kantoja suojellaan säännöllisillä istutuksilla ja rauhoitusajoilla. Vesistöistä nousee esimerkiksi taimenia, siikoja, harjuksia, haukia ja muikkuja. Mikäpä sen tyydyttävämpää, kuin raittiissa ilmassa vietetyn päivän päätteeksi sytyttää nuotioa ja valmistaa omin käsin kalastetuista vonkaleista illallinen.

Kalaisat vesistöt houkuttelevat kalamiehiä