Teollisuus- ja tivolikaupunki

Kerava on 35 000 asukkaan kunta eteläisessä Suomessa. Lyhyen junamatkan päässä pääkaupungista sijaitsevan Keravan hyvät liikenneyhteydet, uudet asuinalueet ja kehittyvät palvelut houkuttelevat asukkaita puoleensa. Tämän tärkeän teollisuuskaupungin yksi merkittävimpiä työnantajia on Kokkikartanon ja Keravan vankilan lisäksi Sinerbrychoff. Sinerbrychoffin tuotantolaitoksen edustalla moottoritien varressa seisoo koko kansan tuntema maamerkki, 14 metriä korkea Battery-tölkki.

Kansan tuntema maamerkki Lahdentieltä katsottuna.

Historiallisesti Kerava tunnetaan Suomen tivolitoiminnan syntysijana. 1800-luvun lopulla Johan Grönroos perusti Keravalle pienen huviliikkeen, joka vuosien saatossa on laajentunut maanlaajuiseksi tivolitoiminnaksi. Vuosisadan vaihteen jälkeen Grönroosin poika muutti suvun nimen Sariolaksi ja asettui asumaan Keravalle Sariolanmäkenä tunnettuun huvilaan. Yhä tänäkin päivänä Tivoli Sariola on keravalainen yritys, joka kiertää laitteineen ympäri Suomea tarjoamassa hupia paikallisille asukkaille.

Nuorisotoiminta Keravalla

Keravalla toimii aktiivinen nuorisovaltuusto. Nuorisovaltuusto on kunnan virallinen toimielin ja sen jäsenet edustavat nuorten ääntä kunnallisessa päätöksenteossa. Keravan nuorisovaltuustossa vaikuttaa 16 jäsentä, iältään 13-19-vuotiaita. Valtuuston tehtävänä on ajaa nuorison etuja kunnan tehdessä päätöksiä muun muassa nuorille tarjoamistaan palveluista. Yleisesti ottaen Keravalla on laaja tarjonta nuorisopalveluita sekä nuorison syrjäytymistä ehkäisevää toimintaa.

Keravan kunta ylläpitää kahta nuorisotilaa paikallisille nuorille. Keskustassa sijaitseva Tunneli on avoinna iltaisin, tarjoten paikallisille nuorille turvallisen ympäristön viettää aikaa ystävien kanssa tai osallistua nuorisojärjestön järjestämiin tapahtumiin. Tunnelin aukioloaikoina paikalla on aina nuoriso-ohjaaja. Saviolla sijaitseva nuorisotila Elzu sijaitsee entisissä Elannon tiloissa, mistä nimikin juontaa juurensa. Tunnelin tavoin tila on tarkoitettu turvalliseksi toimintaympäristöksi paikallisille nuorille, joskin tilat ovat myös vuokrattavissa paikallisille yhdistyksille. Tiloissa on nuorten maksutta käytettävissä olevia tietokoneita, pelikonsoleita, lautapelejä, sekä jopa pienimuotoinen kuntosali. Liikkuva nuorisotila Kerbiili on nuorille tarkoitettu palvelu, jonka voi halutessaan tilata toivottuun paikkaan mobiilisovelluksen avulla. Valkoisen pakettiauton uumenista löytyy niin jääkiekkovarusteita, lautapelejä kuin ulkopelivarusteitakin.

Nuorisotila Elzu Saviolla.

Pienelle kunnalle tyypillistä nuorten syrjäytymistä ehkäisemään on perustettu Jenga-niminen työpaja. Jengassa ilman opiskelu- tai työpaikkaa jääneet nuoret pääsevät työkokeiluun ja saavat tukea arjenhallintaan. Työpaja tarjoaa työkokeilua muun muassa media-alan, verhoilun sekä puutöiden parissa. Työkokemuksen lisäksi tärkeässä roolissa ovat tulevaisuudensuunnitelmien hahmottaminen ja työelämässä tarvittavien perustaitojen kartuttaminen. Lisäksi nuoria motivoidaan opiskelemaan ja työnhakuun. Jengassa syrjäytymisvaarassa oleville nuorille tarjotaan sisältöä elämään niin työtehtävien, kuin harrastuksien ja mielekkään tekemisenkin puitteissa. Jengassa nuorten tukena on useita nuorisotyöhön erikoistuneita työntekijöitä, jotka toimivat opettajina työpajoissa ja valmentavat nuoria työelämään.

Monipuoliset ulkoilumahdollisuudet

 Nuorisopalveluiden lisäksi sekä Keravan kunta että yksityiset tahot tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia liikuntaan ja ulkoiluun. Kerava on vehreä kaupunki, jota ympäröivät Sipoon upeat metsät ja kalliot. Kovin kauas ei juna-asemasta tarvitse kuitenkaan lähteä päästäkseen luonnon ääreen.

Muutaman kilometrin päässä Keravan keskustasta sijaitsee Keinukallion ulkoilualue. Keinukallio tunnetaan parhaiten Hollywood-henkisestä Sherwood-kyltistään sekä entiseen laskettelurinteeseen rakennetuista juoksuportaistaan. Vuonna 2015 valmistuneet juoksuportaat sekä alueen runsaat liikuntamahdollisuudet houkuttelevat ulkoilijoita paikalle jopa pääkaupunkiseudulta saakka. Selvittyään 40 metrin noususta, liikkujaa odottavat kukkulan huipulta levittäytyvät upeat näkymät metsäisen maiseman yli. Alueella kulkee lisäksi 10 kilometrin verran kuntoilureittejä sekä reilun puolen kilometrin mittainen pururata, jotka toimivat hiihtolatuina talven tullen, lumen sataessa maahan. Lisäksi liikunnan harrastajille löytyy niin frisbeegolf-ratoja, kuin nurmikenttiäkin monenlaiseen harjoitteluun.

Keinukallion juoksuportaat.

Ulko- ja sisäliikuntaa

Liikuntamahdollisuuksia Keravan kaupungissa on tarjolla aina tenniskentistä hiihtolatuihin ja nyrkkeilysaleista uimahalleihin. Kesäaikaan palveleva maauimala on rakennettu vuonna 1957, ja se on Museoviraston suojeluksessa. Niin ikään kesäkaudella paikallisia liikuntapaikkoja kiertävät liikuntavaunut, jotka sisältävät erilaisia urheilu- ja pelivälineitä, tarjoten asukkaille mahdollisuuden käyttää välineitä ja nauttia liikunnan ilosta maksuttomasti. Kalevan urheilupuiston tekonurmella harjoittelevat paikalliset jalkapallojoukkueet. Kalevan tekonurmikenttä on talvella valaistu ja lämmitetty. Lisäksi puistossa on kaksi jäähallia, reilun kilometrin pituinen kuntorata, katukoripallokenttä sekä vanhusten liikuntaa tukeva seniorikenttä.

Keravan jatkuvasti kasvava väestömäärä ja hyvät liikenneyhteydet takaavat nuoriso- ja liikuntapalveluiden jatkuvan kehityksen. Uusia asuinalueita rakennetaan jatkuvasti ja työllistymismahdollisuudet kaupungissa ovat hyvät. Maineeltaan huonona nukkumalähiönä tunnettu Kerava on kasvanut pääkaupunkiseudun rinnalla entistä merkittävämmäksi alueeksi, jossa nuorillakin on mahdollisuus kouluttautua ja työllistyä.