Kesäksi Pohjois-Karjalaan

Sanotaan, että Pohjois-Karjala on Suomen yksi kauneimmista ja monipuolisimmista matkailualueista. Se on tunnettu Kolin upeasta ja jylhästä kansallismaisemasta, Patvinsuon kauniista suoalueesta sekä tietysti nostalgisista itärajan taistelupaikoista. Pohjois-Karjala on Suomen maakunta ja se sijaitsee Itä-Suomessa itärajan tuntumassa. Maakuntakeskus on Joensuu, mikä on Itä-Suomen suurin kaupunki. Pielinen on maakunnan suurin järvi ja korkein kohta Pohjois-Karjalassa on Lieksan Koli ja se on korkeudeltaan merenpinnasta 347 metriä. Pohjois-Karjalassa asuu 160 412 ihmistä. Maakunta jakaantuu 12 kuntaan ja niistä viisi on kaupunkeja. Pohjois-Karjalaan on vaikea olla ihastumatta ja siihen vaikuttaa myös paljon itse karjalaiset. He ovat oma kansansa ihanalla ja valloittavalla murteellaan.

Paljon nähtävää ja tehtävää

Kesällä Pohjois-Karjala vetää puoleensa matkailijoita niin itse kotimaasta, mutta myös ulkomailta. Pohjois-Karjala on selkeästi taianomainen ja uniikki paikka matkailun kannalta. Siellä on paljon nähtävää, kuten luonto ja eläimet. Pohjois-Karjala on maailman paras paikka nähdä ahmoja luonnossa. Ahma on petoeläin, johon voi törmätä ainoastaan Ruotsissa, Norjassa, Suomessa, Venäjällä sekä Aasiassa. Ahma on väriltään tummanruskea ja hartioiden kohdalta noin puoli metriä korkea eläin. Urosahma voi painaa jopa 28 kiloa. Muita eläimiä, joista Pohjois-Karjala on tunnettu ovat; karhu, ilves, hirvi ja susi. Jos eläimet ovat lähellä sydäntä niin Saarilan maatilamatkailuyritys Polvijärvellä on oiva paikka ihastella eläimiä Pohjois-Karjalassa. Saarilan tilan eläimet ja pellot ovat olleet luomuviljelyssä monta vuotta. Tila toimii luonnonhoitoalueena ja siellä on myös mahdollisuus yöpyä. Siellä on vuokrattavana neljä mökkiä ja mökeillä on oma rantaviiva laitureilla varustettuna. Tämä takaa rauhallisuuden ja yksityisyyden matkailijoille. Lomamökin voi vuokrata suoraan verkosta Saarilan tilan nettisivuilta. Pihan yhteydessä on kotieläimille tehty omat tilat sekä laidun. Eläimet, joita Saarilan tilalla on, ovat shetlanninponi, riikinkukko, Ahvenanmaan lampaat, kääpiövuohet, suomenhevonen, kanit, aasit, kameruninvuohi, poro ja marsut. Tilan päärakennuksesta voi tilata herkullista keitto- tai laatikkolounasta joka päivä. Päärakennus tarjoaa myös hyvät puitteet kokousten pitämiselle.

Paljon nähtävää ja tehtävää

Kesällä Pohjois-Karjalan paras nähtävyys on ehdottomasti Koli. Se on Pohjois-Karjalan korkein vaara Lieksassa. Kolin tärkeimmät huiput ovat nimeltään Ukko- ja Akka-Koli sekä Paha-Koli, jossa on jyrkkä ja jylhä seinämä. Korkein kohta on Ukkokolilla. Alueella on myös Kolin kansallispuisto. Kolin kansallispuisto on perustettu jo vuonna 1991 vaara-alueen, vanhojen metsien sekä niiden eliöstön suojelemiseksi. Samalla haluttiin myös edistää kaskitalouden luomien maisemien ylläpitämistä ja luontoharrastuksen edistämistä. Kolin Kansallispuistoon kuuluu vaara-alueiden lisäksi myös Pielisen rantaa ja sen Purjesaaret. Koli sopii erinomaisesti vaeltamisesta kiinnostuneille ja kesäisin vaeltajat valloittavat Kolin.

Kolin vaelluspoluista useat ovat rengasreittejä, joiden pituus vaihtelee kilometristä noin 60 kilometrin mittaiseen Herajärven kierrokseen. Kolin huippujen kierros on 1,4 kilometrin mittainen nähtävyyspolku ja se johtaa useille Kolin näköaloja tarjoaville vuorenhuipuille. Reitti kulkee portaita pitkin Ukko-Kolille ja sen jälkeen Paha-Kolille. Monilla reiteistä esitellään alueen upeaa metsäluontoa ja kaskeamista. Koli on myös valittu vuoden retkeilykohteeksi vuonna 2013. Jos yöpyy Kolilla niin ykkösvalinta yöpymispaikaksi on ehdottomasti Sokos Break Hotel Koli. Hotelli toimii myös kylpylänä ja se on tunnelmaltaan romanttinen. Se sopii hyvin esimerkiksi tuoreelle hääparille. Hotelli on tyylikäs ja sen huoneista avautuu kauniit maisemat ja myös hyvä asia on se, että hotellista on vain parin minuutin kävely Ukko-Kolin laelle. Toinen hyvä majapaikka Kolilla on myös Kolin keidas, jossa voi yöpyä 1800-luvun aitassa. Extreme-matkailijoita tämä varmasti kiinnostaa.

Pohjois-Karjalaan kannattaa ehdottomasti matkustaa kesällä. Se tarjoaa upeat puitteet niin nähtävyyksien kuin aidon ja alkuperäisen karjalalaisen ruoan suhteen. Pohjois-Karjala on täynnä upeita luontoelämyksiä ja muita nähtävyyksiä edellä mainittujen lisäksi ovat Ilomantsin ortodoksinen kirkko, Paaterin kirkko, Liperin satama, Pyhäselkä ja Lieksan Museotie. Pohjois-Karjala on monipuolinen paikka ja kesällä oikea matkailijan paratiisi.