Porin kaupunki sijaitsee Suomen länsirannikolla, Kokemäenjoen rannalla, mistä on matkaa Helsinkiin reilut kaksisataa kilometriä. Pori on väkiluvultaan 10. kaupunki Suomessa ja se on yksi kuudesta keskiajan Suomen kaupungista. Perustusvuodeksi on merkitty 1558, jolloin Juhana Herttua käski rakentaa rannikolle uuden satamakaupungin Ulvilan entisille asukkaille eli heidän oli myös muutettava sinne. Ulvilalaiset eivät osoittaneet kovaa intoa muuttoa kohtaan, mutta sopeutuivat tilanteeseen aika nopeasti ja alkoivat käyttää uuden kotikaupunkinsa etuja hyväksi: muun muassa hyvä sijainti aivan meren rannalla ja vilkkaat kauppayhteydet olivat vakavia tekijöitä asuinpaikan hyväksyntään.

Siitä alkoi Porin historia täynnä mitä mielenkiintoisempia kohtalon temppuja, joista yksi oli Porin tulipalo vuonna 1852, jonka aikana kaupungista tuhoutui noin kolmannes. Siihen kaupunki ei kuitenkaan kaatunut, vaan sen jälleenrakentaminen käynnistyi heti saman tien ja nyt kadut rakennettiin leveämmiksi sekä vaihdettiin talonrakentamisen päämateriaali puusta kiveen. Tämän päivän kukkivassa Porissa asustelee vajaat 80 tuhatta ihmistä, joiden käytössä on niin kaupungin kuin sen ympäristönkin luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä.

Nähtävyyksiä

Porin historiallinen keskusta on arkkitehtuurikokonaisuus, johon kuuluu rakennuksia 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta. Täältä löytyy kaupungin raatihuone, joka oli valmistunut vuonna 1841; täällä kulkee myös kaupungin pääkatu nimeltään Hallituskatu, ja samoista kortteleista on löytänyt paikkansa Keski-Porin kirkkokin, joka rakennettiin uusgotiikan tyylissä ja jonka huippu näkyy monesta kaupungin osasta. Entisessä Robert Junneliuksen venetsialaistyylisessä talossa toimii nykyään kaupungintalo, ja Porin keskustasta löytyy myös oma promenadinsa. Kotkan promenadista poiketen, Porissa siihen ei kuulu mitään taideteoksia kuten erilaisia veistoksia vaan sillä on enemmän kaupallista merkitystä: pieniä kahviloita ja pikkukauppoja, matkamuistoliikkeitä ja iso kauppakeskus Promenadi Pori. Viikonloppuisin kauppatorilla järjestetään kirpputori, joka palvelee vain aamupäivällä ja ulkoa katsottuna muistuttaa taivaan alla toimivaa antikvaarikauppaa.

Yyteri on niin kaupunkilaisten kuin vierailijoidenkin lempipaikka: kuusi kilometriä pitkä hiekkaranta houkuttelisi tänne porukkaa Etelä-Euroopastakin, jos siellä alkaisi keli tuntua liian kuumalta! Yyteriin on Porista 16 kilometrin ajomatka kaupungin keskustasta länteen, ja niin kuin nykyaikaisiin taloustapoihin kuuluu, jokaisen luonnon helmen viereen on pakko rakentaa joku viihdekeskus. Porissa päätettiin pystyttää lomakeskus, josta saa spa-proseduureja, saunavuoroja, majoitusta, mutta näiden lisäksi jotain kivaakin: seikkailupuisto Huikee on köysirata, jossa on yli 80 erilaista haastetta suoritettavana ja jonka vaikeusaste vaihtelee niin haasteittain kuin korkeuksillakin, kun helpoin reitti on noin 3 metrin korkeudella ja vaikein nousee yli kymmenen metrin korkeuksiin. Tällainen köysiseikkailu on kuulemma saanut juurensa Norjasta, mistä en ole kuitenkaan varma, mutta olen varma ainakin siitä, että köysiradoilla on aina hauskaa ja ne ovat vähintään kokeilun arvoisia kaikkialla, missä niitä näkee.

Reposaari on paikka, joka tekee Meri-Porista entistä houkuttelevamman: se on niin itsenäistä aluetta kuin Poriin kuuluvaakin, sillä sen seurakunta vetäytyi itsenäiseksi Porin kaupunki- ja maaseurakunnasta vuonna 1931, mutta rahoja ei koskaan jaettu ja Reposaari elää tänäkin päivänä Porin kanssa samalla lompakolla. Reposaaren luonto on erittäin kaunista ja se on ikään kuin Porin oma Ahvenanmaa, johon päästiin vuoteen 1956 saakka vain vesiteitse, kunnes alueelle rakennettiin usean pikkusaaren läpi kulkeva pengertie.

Porissa on tekemistä taiteen rakastajille, mutta itse suosin sitä enemmän luonnon ystävänä: taidetta voi ihmetellä enemmänkin Turussa tai Vaasassa, Helsingissä ja Tampereella tai vaikka lähteä ulkomaillekin, mutta Pori rentouttaa mielen täysin ja vie luontoon, merelle ja vähän historiaankin. Poriin on hyvä lähteä myös silloin, kun ei tiedä minne haluaa mennä: tämä pieni vanha kaupunki antaa vastauksia kysymättäkin jääneisiin kysymyksiin.