Kuopio on murteeltaan tunnetun Pohjois-Savon maakuntakeskus, joka perustettiin vuonna 1775 ja jossa asuu tänä päivänä melkein 120 tuhatta ihmistä. Lisäksi Kuopio on Itä-Suomen suurin kaupunki ja se toimi Kuopion läänin pääkaupunkina vuoteen 1997 saakka, kunnes Kuopion lääni yhdistettiin Pohjois-Karjalan ja Mikkelin kanssa Itä-Suomen lääniksi ja sen pääkaupungiksi nimettiin Mikkeli.

Sisäinen Satamakaupunki

Kuopiossa on olemassa sisäinen satama Kallaveden rannalla, ja sitä ympäröivät lukuisat saaret. Suuret korkeuserot ovat myös yksi Porvoon erityispiirteistä, ja luonnonsuojelualue Puijon mäki sekä sen päälle rakennettu torni näkyvät jokaisesta kaupungin pisteestä. Kaupungin keskusta alkaa Kuopion torista, jonka ympäriltä löytyy useita puistoja ja vanhan ajan tapaisia kapeita katuja. Huomion arvoista on myös se, että Kuopiolla on melkein viisi tuhatta kilometriä rantaviivaa omistuksessaan, ja se onkin Suomen toiseksi suurin kesämökkipaikka: enemmän kesämökkejä kuin Kuopiossa on vain Mikkelissä.

Kallavesi kuuluu Suomen suurimpiin vesistöihin, ja se houkuttelee alueelle niin Pohjois-Savon kuin myös muun Suomen asukkaat lomailemaan. Täällä järjestetään vuosittain helmikuussa pidettävä Finland Ice Marathon Kallaveden jäällä, jonka rata on kaupungin asukkaiden vapaassa käytössä aina kun siellä ei kilpailla. Rata on yli 12 kilometriä pitkä ja siellä näkee myös illan hämärän tullen, siltä keskustasta heijastuva valo riittää erottamaan ainakin oman luistimet muusta ympäristöstä. Retkiluistelu onkin paikallisten suosittu laji, jonka parissa vietetään talven pakkasiltoja ja treenataan tuleviin kilpailutapahtumiin. Omat luistimet eivät ole mikään välttämättömyys, jos haluaa osallistua jäällä tapahtuvaan euforiaan: vuokrapiste löytyy Kuopion Matkustajasatamasta, jossa voi luisteluseikkailun jälkeen nauttia myös pientä syötävää laivakahvilassa.

Puijolle kannattaa varata ainakin puoli päivää, mieluiten iltapäivällä. Alueella on mielenkiintoista seikkailla muutenkin kuin tornille nousemalla, mutta nousu toki kruunaa koko käynnin: 75 metriä korkealta tornilta näkee hyvin pitkälle, ja sekin kannattaa ottaa huomioon omaa visiittiä suunnitellessa, sillä pimeässä on aika ikävä yrittää erottaa metsät ja järvet toisistaan. Tämän vuoden loppuun tornissa toimii vielä ravintola, jonka omistajan vuokrasopimus päättyy joulukuussa 2018 ja hän avaa uuden ravintolan Kuopion keskustaan. Alhaalta löytyy matkamuistokauppa ja hotelli, johon voi majoittua vähintään 50 euron hinnalla ja josta kannattaa varata paikka etukäteen.

Alahovin viinitila on myös houkutteleva paikka, joka kutsuu viinin maistajaisiin ja josta on mahdoton lähteä ostamatta yhtään pulloa paikallista marjaviiniä. Tilan väki sanoo olevansa Suomen ensimmäinen tilaviinimyymälä, mutta asian voisi vielä varmistaa Mikkelin seudulla sijaitsevan viinitilan omistajalta, sillä kummatkin perustivat tilansa vuonna 1995 ja tekevät hyvin pitkälle samanlaisia asioita elinkeinokseen. Alahovin tilalle pääsee helpoiten Kallavettä pitkin paikallisella lautalla, joita lähtee kesäisin noin kahden tunnin välein kaupungin satamasta tiistaista sunnuntaihin. Ja viinin kanssa on muuten oltava varovainen: viimeinen lautta lähtee viinitilalta klo 20, minkä jälkeen voi jäädä odottamaan seuraavaa päivää päästäkseen takaisin Kuopioon.

Vielä yksi Kuopion kiva paikka on automuseo, joka avattiin vuonna 2002 SA-HK Savon Kerhon jäsenten aloitteesta. Harrastajat vaihtavat museon näyttelyjä säännöllisesti ja sieltä löytyy niin autoja kuin myös moottoripyöriä, mopoja ja jopa polkupyöriä. Museosta löytyy vuonna 1909 valmistettu auto ja jonkun verran toimivia kilpa-autoja, jotka osallistuvat kaupungin kilpa-ajoihin. Saman katon alle on päässyt myös kahvila, johon mahtuu 25 ihmistä.

Puijon urheilulaakso mainittakoon viimeisenä, mutta silti merkittävänä kohteena: se on Kuopion talviurheilun keskus, jossa hiihdetään ja lasketellaan. Puijossa voi oppia myös trampoliinihyppyjä tutuiksi, sillä paikalliset ammattilaiset järjestävät korkeamman tason opetusta rinteillä poiketen siitä, mitä opetusta annetaan yleensä aloittelijoille. Kesällä Puijo toimii kuntopolkuympäristönä.