Vaasa, entiseltä nimeltään Nikolainkaupunki, on oikea merikaupunki Länsi-Suomen rannikolla. Se on myös Pohjanmaan maakuntakeskus. Vaasan läheisyys Ruotsin kanssa näkyy myös sen väestön kielessä: vain vajaat 70 prosenttia kaupungin asukkaista ovat suomenkielisiä. Kulttuurin merkityksen lisäksi Vaasa on tunnettu myös opiskelijakaupunkina, sillä sen korkeakouluissa opiskelee yhteensä noin 12 tuhatta opiskelijaa.

Vanha Ja Merkitsevä

Vaasan historia ulottuu 1600-luvun alkuun, jolloin Nikolainkaupunki sai kaupunkioikeudet Kaarle IX:n vallan aikana. Sodan aikana vuosina 1808-1809 kaupunki oli useamman kerran venäläisten hallussa. Vaasan alkuperäinen sijainti on ollut rantaviivalla, mutta vedenpinnan laskettua ranta olikin jo kauempana, joten vuonna 1852 tapahtuneen täyden tulipalotuhoutumisen jälkeen Vaasaa siirrettiin taas lähemmäs merta hieman länteen päin.

Ihmettelemistä

Merenkurkku on Vaasan ehdoton luontonähtävyys. Se on Pohjanlahden kapein osa leveydeltään noin 80 kilometriä, ja Merenkurkun saaristo kuuluu nyt Unescon maailmanperintöluetteloon. Alueen maapinta nousee yli 8 millimetriä vuodessa, mikä laajentaa Vaasaa entisestään ja paljastaa veden pinnan alle piileskelevät muodot; näkymä on joka vuosi erilainen ja nähtävä ainakin kerran.

Vaasan museoelämä on vilkasta. Kaikista suosituin on Bragen ulkoilmamuseo, joka siirtää vierailijan ajassa pari sataa vuotta taakse päin 1800-luvulle: museo on umpipiha, johon on rekonstruoitu talonpoikaisympäristö punamultaisine rakennuksineen ja vanhan ajan arjen käyttöesineineen. Museossa saa opastusta niin suomeksi kuin myös ruotsiksi ja englanniksi, mutta vain kesäisin: talvikaudella museo on kiinni. Taiteesta kiinnostuneille Vaasa tarjoaa mahdollisuuden käydä Tikanojan taidekodissa, joka sijaitsee Vaasan keskustassa ja jonka oma kokoelma pitää sisällään yli tuhat taideteosta. Myös erikoisnäyttelyjä järjestetään silloin tällöin, jotka kannattaa tarkistaa museon kotisivuilta ennen sinne suuntaamista. Vaasan kaupungin museoihin voi päästä kerran ostetulla lipulla koko päivän aikana, ja sen hinta jää alle 15 euron eli on todella ystävällinen.

Turisteilleen Vaasa tarjoaa erinomaiset kalastusmahdollisuudet ja niin myös sen metsäympäristö on sopiva paikka lähteä marjaan tai sieneen. Jos teltta kulkee mukana, retkiympäristöä on reilusti, ja talvisin merelle muodostunut jää mahdollistaa retkiluistelun ja talvionginnan. Kaupungin satamasta pääsee lautalla Ruotsiin ympäri vuoden, jos tekee mieli lähteä jonnekin kauemmas ihmettelemään toisen maan elämää. Tropiclandia-niminen vesipuisto vie lomailijan kauas arjesta sen porealtaiden ja vesiverhojen sekä liukumäkien välityksellä, ja se onkin suosittu perheiden viikonloppupaikka.

Tapahtumia

Viime aikoina Vaasassa ryhdyttiin järjestämään Vaasa Festivalia, joka on kerännyt nopeasti suosiota. Se on kaksi päivää kestävä viinijuhla, jonka aikana yleisölle esiintyy myös erilaisia tähtiä ja se pidetään kahdella lavalla: Puistolavalla ja Sisäsataman terassilla. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2015, mutta vuoden 2019 ohjelma kertoo, että tapahtuma on saanut kysyntää ja osallistujia on luvassa paljon sekä katsomoiden että lavan puolelta. Wasa Open Air on puolestaan musiikkifestivaali, joka järjestetään elokuussa ja se kestää vain yhden päivän, mutta sen aikana sekä kaupungin asukkaat että sen vieraat ehtivät nauttia tapahtumasta täysin.

Opiskelijameininki

Vaasassa asuu yli 60 tuhatta ihmistä, ja niistä noin 12 on opiskelijoita – eli joka viiden vastaantuleva on opiskelija. Kaupunki tarjoaakin erinomaiset puitteet melkein minkä tahansa alan opiskeluun: siellä sijaitsee kuusi korkeakouluyksikköä ja ne käsittävät yli 30 eri opiskelualaa. Vaasaa pidetään Suomen suurimpana opiskelijakaupunkina, joten jos omat opinnot ovatkin jo ohi, ei hätää: opiskelijat ovat aina innokkaita keksimään kaikenlaisia tapahtumia, omia festareita, välillä nähdään myös mielenosoituksia, mutta pääosin kaikki opiskelijoiden järjestämät tapahtumat ovat positiivisia ja hauskoja. Opiskelijoita on sekä suomen- ja ruotsinkielisiä että myös ulkomailta, jotka saavat koulutusta englannin kielellä, joten kansainvälisyyttäkin riittää.