Lappeenranta on Suomen itäosassa sijaitseva kaupunki ja Etelä-Karjalan maakuntakeskus. Yli puolet Etelä-Karjalan maakunnan asukkaista – eli noin 73 000 asukasta – asuu Lappeenrannassa. Kaupunki sijaitsee lähellä Venäjän rajaa, ja otollisen sijaintinsa vuoksi se on merkittävä tavara- ja henkilöliikenteen keskus. Erityisesti rajaliikenne ja venäläismatkailijat ovat merkittäviä elinkeinoja. Lappeenrannan kunnan alueella on yli 70 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa, sekä kolme rajanylityspaikkaa.

Matkailun lisäksin teollisuus on eräs tärkeimpiä elinkeinoja Lappeenrannassa. Lappeenrannan Kaukaan teollisuusalueella toimii metsäteollisuusyhtiö UPM Kymmene Oyj:n omistama ensimmäinen kaupallisen mittakaavan biojalostamo, joka valmistaa puupohjaista biopolttoainetta. Metsäteollisuus on eräs Lappeenrannan merkittävimpiä elinkeinoja.

Liikuntaa luonnon helmassa

Lappeenranta sijaitsee maamme suurimman järven, Saimaan, rannalla. Luonnonkauniit maisemat ja kaupunkia ympäröivä ainutlaatuinen järvimaisema tarjoavat otolliset puitteet ulkoilulle ja liikunnalle. Lappeenrannan kaupungin ylläpitämiä urheilukeskuksia ja liikuntapaikkoja löytyy niin kaupungista kuin sen ulkopuoleltakin.

Retkeilyn ystäville löytyy lukuisia kaupungin kunnossapitämiä ulkoilureittejä, joista osa sijaitsee aivan keskustan tuntumassa. Eräs suosituimpia alueita on kuitenkin kaupungista reilun 20 kilometrin päässä sijaitseva Kiukkaanlampi. Kiukkaanlampea ympäröivällä alueella on ainutlaatuisia jääkauden aikaansaamia luonnonmuodostumia. Lammen ympäri kulkee kuuden kilometrin mittainen kaupungin retkeilyreitti, jonka varrelta löytyy opasteet sekä kaupungin ylläpitämä laavu, jolla voi halutessaan yöpyä.

Toinen suosittu kohde ulkoilun ystäville on Lappeenrannan keskustassa sijaitseva Myllysaaren perhepuiston uimaranta ja virkistysalue. Erityisesti kesäaikaan Myllysaari täyttyy niin paikallisista asukkaista kuin matkailijoistakin. Perhepuistosta löytyy viihtyisän uimarannan lisäksi muun muassa yleisösauna, uimahyppytorni sekä soutajien ja melojien tukikohta. Talviurheilun ystävien puolestaan kannattaa suunnata Huhtiniemen hiihto- ja laskettelukeskukseen, josta löytyy yli kymmenen kilometrin verran hiihtolatuja sekä kaksi laskettelurinnettä.

Nuorten palvelut opiskelijakaupungissa

Lappeenranta tunnetaan metsäteollisuuden lisäksi myös kansainvälisenä opiskelijakaupunkina. Erityisesti korkeatasoiseen Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon haetaan niin muualta Suomesta kuin ulkomailtakin asti opiskelemaan. Teknillinen yliopisto tarjoaa tutkintoja muun muassa sähkötekniikan, kauppatieteiden sekä tuotantotalouden aloilta. Lappeenrannasta löytyy myös Saimaan ammattikorkeakoulu, Etelä-Karjalan ammattiopisto, sekä erikoisuutena puolustusvoimien Maasotakoulu, jossa koulutetaan maavoimien upseereita eli kadetteja.

Lappeenrannan zäestöstä merkittävä osa on nuoria, pääasiassa runsaan korkeakoulutustarjonnan vuoksi. Kaupungissa asuville opiskelijoille on tarjolla lukuisia palveluita. Lappeenrannan opiskelijoiden asuntosäätiö ylläpitää ja vuokraa opiskelijoille edullisia asuntoja. Teknillisen yliopiston kampukselta löytyy myös edullisia opiskelijaravintoloita, kuntosaleja sekä harrastustiloja.

Nuorten palvelut opiskelijakaupungissa

Yläasteikäisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnatusta nuorisotyöstä vastaa Lappeenrannan nuorisotoimi. Nuorisotoimi muun muassa ylläpitää kaupungin nuorisotiloja. Lappeenrannassa on yhteensä viisi nuorisotaloa, joissa nuoret saavat viettää aikaa ja keskustella nuorisotyöntekijöiden kanssa. Nuorisotilojen toimintaa suunnitellaan yhdessä paikallisten nuorten kanssa. Nuorisotoimi järjestää runsaasti toimintaa paikallisille nuorille, niin erilaisten tapahtumien kuin harrastusmahdollisuuksienkin muodossa.

Tapahtumien järjestämisen lisäksi nuorisotoimi tekee syrjäytymistä ehkäisevää nuorisotyötä, jonka puitteissa nuorille tarjotaan tukea ja ohjausta heidän elämänlaatunsa parantamiseksi. Lappeenrannan nuorisotoimen Ohjaamosta nuoret saavat apua muun muassa raha-asioihin, työnhakuun ja opiskeluun liittyvissä ongelmissa. Nuorisotyötä tehdään yhteistyössä muiden kunnallisten tahojen sekä viranomaisten kanssa.

Vaikutteita itärajan takaa

Lappeenranta on kansainvälinen ja innovatiivinen kaupunki, jonka talouden kehitys on jatkuvassa kasvussa. Tämä houkuttelee nuoria asukkaita kaupunkiin opiskelemaan, sekä työllistymään kansainvälisesti toimiviin teollisuusalan yrityksiin. Erityisesti Venäjän vaikutukset näkyvät niin katukuvassa ja arjessa, kuin teollisuudessa ja taloudessakin. Viipurin jäätyä Venäjän puolelle talvisodan päätyttyä vuonna 1940, Lappeenranta on ylläpitänyt Viipurin kulttuuriperintöä. Otollinen sijainti idän ja lännen rajalla on mahdollistanut kaupungin kehityksen ja paikallisten yritysten menestymisen kansainvälisillä markkinoilla.