Joulumaan lisäksi Rovaniemeltä löytyy tekemistä. Se on hieno kaupunki myös kesällä, kun joulutunnelmaan on vielä pitkä odotusaika edessä, ja sanoisin että siellä kannattaa käydä ainakin kaksi kertaa: kesä- ja talvikaudella. Kesällä kaupungissa on helpompi liikkua eikä tarvitse pitää koko ajan huolta häviävistä hanskoista ja liiallisesta vaatekuormasta, joten silloin se sopii turistivisiitille parhaiten.

Museo Ja Tiedekeskus Samassa Talossa

Arktikum on Rovaniemen tärkeimpiä kulttuuri- ja tiedekohteita. Se sijaitsee Ounasjoella ja siellä toimivat sekä Lapin maakuntamuseo että Arktinen keskus. Rakennusta käytetään niin museona kuin isona konferenssipaikkana, ja sen arkkitehtuuri kutsuu astumaan sisään jo ulkopuolelta: yksi talon katon osista on 172 metriä pitkä lasiputki. Maakuntamuseossa käynnin jälkeen vierailijan mieleen jää merkittävä tietopaketti Peräpohjolan ja Lapin historiasta sekä kulttuurista, ja silloin Lapin eläimet ja saamelaisten tarina eivät enää tunnukaan niin vierailta aiheilta.

Arktikumin tiedekeskuksen näyttelyt vaihtuvat silloin tällöin, ja ainoastaan pysyvätkin näyttelyt ovat jo sinällään mielenkiintoista tutkittavaa. Niissä kerrotaan arktisen alueen elämän haasteista, lappilaisesta arjesta ja legendoista sekä selitetään Lapin vuodenajat selkeällä kielellä. Vaihtuvien näyttelyiden aikataulu tulee Arktikumin kotisivuille hyvissä ajoin, ja jos joku niistä kiinnostaa muista enemmän, matkan Rovaniemelle voi suunnitella sopimaan näyttelyn kanssa samaan aikaan.

Kun aamu on vietetty museossa tai tiedekeskuksessa, pieni kävelylenkki saattaa tuntua sopivalta tauolta. Arktikumin vieressä sijaitsee rantapuisto nimeltään Arktinen puutarha, joka on samalla Rovaniemen kauneimpia puistoja. Se kattaa melkein seitsemän hehtaarin pinta-alan ja siellä kasvaa pohjoiselle tyypillistä kasvillisuutta – myös tuntureilla elävää flooraa. Kun Rovaniemelle tullaan kesällä, puutarhassa on valoisaa koko yön aikana, mikä tuo mahdollisuuden viettää joko erittäin romanttista tai täysin hiljaista aikaa mukavassa seurassa kauneuden ympäröimänä.

Kohtaa Villi Arktinen Luonto

Juuri tätä sanotaan Ranuan eläinpuiston mainoksena. Ranuan eläinpuisto on Suomen pohjoisin eläintarha ja se toimii jo vuodesta 1983. Täällä ei tapaa eksoottisia etelän eläimiä tai värikkäitä lintuja, vaan paikka keskittyy nimenomaan pohjoisen luonnon asukkaisiin, joita siellä näkee viitisenkymmentä lajia. Eläinpuistossa asuvat Suomen ainoat jääkarhut, jotka ovat paikan ylpeys yhdessä puiston ilvesten kanssa.

Ranua Zoo ei ole ihan perinteinen eläintarha, sillä siellä eläimet asuvat isoissa aitauksissa keskellä pohjoista metsää mahdollisimman luonnollisessa ympäristössä. Siellä voi nähdä pöllöjä, hirviä, ilveksiä, kärppiä, poroja, punakettuja ja muita pohjoiseen luontoon kuuluvia eläimiä. Puiston henkilökunta kirjoittaa omaa blogiaan, jossa kertoo merkittävimmistä puiston tapahtumista lukijoilleen. Eläinpuiston yhteydessä on muitakin palveluita, joten siellä menee helposti koko päivä tai parikin: ohjelmapalveluita on tarjolla joka ikään. Kesällä voi ihmetellä metsäeläinten yöelämää oppaan kanssa Yöttömän Yön Safarin ohjelmassa, johon kuuluu myös eläinten ruokinta. Jääkarhun tapaaminen kasvot vastakkain onnistuu myös erillisellä ohjelmalla, jota ennen täytyy kuunnella vielä eläintenhoitajan info ja turvallisuusohjeet.

Alueelta löytyy paljon muutakin tekemistä ja aktiviteetteja riittää niin rauhasta tykkääville kuin adrenaliinipitoista ajanvietettä suosiville: kun toinen rentoutuu Wild Arctic -ravintolassa, toinen voi lähteä safarille lähistön erämaihin moottorikelkalla katsomaan mitä ympärillä tapahtuu. Retkiä järjestetään myös kesäisin, jolloin ne sujuvat paremmin kävellen tai polkupyörällä. Ranuanjärven rannalta löytyy iglukylä, jonka jokaisesta ”huoneesta” eli iglusta näkee pohjoisen taivaan makuuasennostakin. Iglun varaaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä ne ovat suosittuja majoituspaikkoja niin talvella kuin kesälläkin: talvella ihastutaan revontuliin ja kesällä päästään taas oikeaan luontotunnelmaan kuitenkin kaikilla mukavuuksilla.