Rovaniemeä voisi sanoa Lapin alueen keskukseksi, ja näin se pitkälle onkin: kaupunki on suurin pinta-alaltaan niin Suomessa kuin koko Euroopassakin. Väkiluku ei tosiaan ole mikään ennätyksellisen suuri – vähän yli 60 tuhatta ihmistä, mutta kaupunkitunnelmasta päätellen he osaavat nauttia elämästä ja pitää kunnolla hauskaa!

Taustaa

Rovaniemen alueella on asunut ihmisiä jo kahdeksan tuhatta vuotta sitten. Arkeologit tekivät siellä paljon esi-isiemme elämästä kertovia löytöjä kuten arjen perusesineitä ja aseita, joiden valmistusmateriaalina käytettiin kiveä, puuta ja luuta. Kiinteä talonpoikaisasunut on muodostunut alueelle jo 1100-luvulla, ja sinne muutti jatkuvasti ihmisiä myös Varsinais-Suomesta ja Karjalasta sekä jopa ulkomailta. Kaupunki on elänyt aika rauhallista elämää keskiajalla, mutta toisen maailmansodan aikana jatkosodassa Rovaniemi oli toiminut saksalaisten varuskuntakaupunkina. Esikuntatarkoituksiin käytettiin kaupungin omia rakennuksia, jotka eivät kuitenkaan pystyneet tyydyttämään sotaväen kaikkia tarpeita, ja saksalaiset aloittivat alueella rakennustyöt saadakseen käyttöönsä uudet kasarmit, varastot, katokset ja niin edelleen. Kun Suomen ja Neuvostoliiton välinen sota oli päättynyt, saksalaiset oli pakko karkottaa kaupungista, ja saksalaisjoukot polttivat kaiken, mikä jäi heidän taakseen. Sen jälkeen Rovaniemeä rakennettiin melkein tyhjän päältä uudelleen ja sodan jälkeinen asutustoiminta sai kaupungin kasvamaan nopeaa vauhtia, kunnes vuonna 1960 siitä tuli itsenäinen kaupunki.

Joulumaan Taikaa

Rovaniemelle lähtiessä on muistettava, että sen alkuasukkailla ei ollut neljän vuodenajan jako käytössään vaan vuosi jaettiin kahdeksaan jaksoon. Pohjoisen vaativa ilmasto oli luonut alueelle omia sääntöjään, ja kalenteriin oli merkitty selkeitä jaksoja, joiden aikana piti esimerkiksi istuttaa ensimmäiset siemenet tai ehtiä korjaamaan sato.

Joulupukki tulee aivan varmasti mieleen jokaiselle suomalaiselle, kun puhutaan Rovaniemestä. Ensimmäinen alueella käynyt kunniavieras on ollut Yhdysvaltojen presidentin puoliso Eleanor Roosevelt, jonka vuoden 1950 visiitin kunniaksi perustettiin satukylä Joulumaa. Tänä päivänä Joulupukin pajakylässä on tekemistä niin lapsille kuin aikuisillekin: sieltä voi lähettää ystäville Napapiirin erikoisleimalla varustettuja postikortteja, oppia tekemään tonttien tehtäviä ja leipomaan piparileivoksia, jotka kuuluvat jokaisen suomalaisen perheen joulupöytään. Alueelta löytyy myös Joulupukin Pääposti, jonka tuvassa voi kirjoittaa postikortit mihin tahansa maailman osaan tai saada muutakin tavallista postipalvelua. Paikalta saa tilattua myös Joulupukin kirjeen, joka toimitetaan saajalle juuri ennen joulua – ja tämähän on mainio tapa ilahduttaa perheen lapset ja saada he uskomaan Joulupukin olemassaoloon.

SantaPark on taas enemmän lapsille kuin aikuisille tarkoitettu paikka ja sitä sanotaan myös Joulupukin omaksi kotiluolaksi. Siellä tontut huolehtivat kaikesta: niin kodin ylläpidosta kuin vierailevien lasten aktiviteeteista opettaen heille tonttujen työtehtäviä, viemällä he vierailemaan Jääprinsessan Jäägalleriaan tai seuraamalla heidän matkaa Satujunalla. Joulupukkiakin tavataan juuri siellä, ja hänen isokokoiset lapaset tuntuvat niin lämpimiltä ja satumaisilta, että hänen sylissään jaksaisi olla pidempäänkin. Olin itse jo melkein 11 vuotta vanha, kun kävin Joulupukkia halaamassa, mutta olin jo lähellä paluuta Joulupukin uskoon tämän vierailun aikana. Itse asiassa, paikka tuo satutunnelmaa myös aikuisille niin paljon, että siellä unohtuvat kaikki arjen huolet ja jää vain lämmin joulun ja kodin tunne.

Eläimiä rakastavat lapset tulevat varmasti viihtymään Joulupukin porojen seurassa, jotka eivät pelkää ihmisiä niin kuin muutkin Lapin porot ja ovat yllättävän ystävällisiä kaikille vierailijoille. Yksi päivä saattaa tuntua liian lyhyeltä ajalta viettää Joulumaassa, ja siitäkin ollaan huolehdittu: alueelta voi vuokrata mökkejä ja osallistua loman päätteeksi Joulupukki matkaan jo käy -tapahtumaan, jolloin Joulupukille toivotetaan hyvää matkaa maailman lasten luo. Rovaniemeltä voi sitten lähteä takaisin vaikka Helsinkiin ja ehtiä jouluksi kotiin: kaupungista on lento-, juna- ja bussiyhteyksiä eri suuntiin ja liikenne toimii moitteettomasti myös Norjaan.