Vaasa – joka ennen Suomen itsenäistymistä tunnettiin Nikolainkaupunkina – on Pohjanmaan maakunnan keskuskaupunki Pohjanlahden rannikolla. Se on merkittävä länsirannikon satamakaupunki sekä suomenruotsalaisen kulttuurin keskus. Vaasa tunnetaan erityisesti kauniista merellisestä luonnostaan. Eräs tunnetuimpia kohteita Vaasan rannikolla on idyllinen Strömsön kartano ja uimaranta. Suomen Yleisradio on jo vuosien ajan kuvannut Strömsö-nimistä televisio-ohjelmaa kartanossa, ja kuumat kesäpäivät houkuttelevat paikalle runsaasti vierailijoita nauttimaan upeasta kaupungin ylläpitämästä uimarannasta.

Vaasan rannikolta aukeava Merenkurkun saaristo löytyy UNESCO:n maailmanperintökohteiden luettelosta, yhdessä Ruotsin Korkean Rannikon kanssa. Merenkurkun saaristo on ainutlaatuinen esimerkki jääkauden aiheuttamasta maankohoamisilmiöstä. 10 000 vuotta sitten päättyneen jääkauden seurauksena saaristossa tapahtuu jatkuvaa maanpinnan kohoamista, mikä vaikuttaa huomattavasti alueen luontoon ja kulttuuriin. Maankohoamisen seurauksena Merenkurkun saariston maisema muuttuu jatkuvasti. Merenkurkku ja Korkea Rannikko ovat tärkeitä tutkimuskohteita tutkittaessa jääkauden aikaisia maankohoamisen prosesseja.

Maailmanperintökohteen rannoilla

Vaasa tunnetaan lisäksi erityisesti opiskelija- ja yliopistokaupunkina, ja sen 67 000 asukkaasta liki viidesosa on opiskelijoita. Vaasan Yliopiston lisäksi Vaasassa toimivat Helsingin Yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta, ruotsinkieliset yliopistot Åbo Akademi ja Hanken, Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK sekä ruotsinkielinen ammattikorkeakoulu Novia. Englanninkieliset tutkinnot houkuttelevat kaupunkiin myös ulkomaalaisia opiskelijoita sekä vaihto-oppilaita.

Nuorten Vaasa

Lukuisten korkeakoulujen vuoksi Vaasan väestöstä huomattava määrä on nuoria. Tästä syystä myös nuorisopalveluita on runsaasti tarjolla paikallisille nuorille. Vilkas opiskelijaelämä ja kansainvälinen tunnelma näkyvät myös Vaasan katukuvassa. Oppilaitokset järjestävät opiskelijoille useita tapahtumia ja palveluita. Verrattaen muihin Suomen kuntiin, Vaasan opiskelija-asuntojen tilanne on erinomainen. Opiskelija-asuntojen tarkoitus on mahdollistaa edullinen vuokrataso opiskelijoille, erityisesti niille jotka muuttavat Vaasaan muualta Suomesta tai ulkomailta. Muun muassa Vaasan opiskelija-asuntosäätiö eli VOAS ylläpitää ja vuokraa asuntoja opiskelijoille. Kaupungista löytyy myös paljon opiskelijaruokaloita, jotka sijaitsevat usein oppilaitosten kampuksilla tai niiden läheisyydessä. Lisäksi opiskelijoille on tarjolla edullisia terveyspalveluita, kirjastoja sekä työtiloja. Kullakin oppilaitoksella on toimisto- ja opinnonohjauspalvelut, jotka auttavat opiskelijoita niin tulevaisuuden uravalintojen kanssa, kuin hoitamaan käytännön asioitakin opiskelujen aikana.

Nuorten Vaasa

Peruskouluikäisille sekä toisen asteen oppilaitoksessa opiskeleville on myös tarjolla kaupungin ylläpitämiä nuorisopalveluita. Nuorisotaloja löytyy alueelta yhteensä kuusi kappaletta. Ne ovat nuorten omia “olohuoneita”, jossa he voivat viettää aikaa toisten nuorien kanssa, saaden ohjausta ja tukea kaupungin nuorisotyöntekijöiltä. Lisäksi Vaasan nuorisopalvelut tarjoavat nuorille musiikinopetusta Rokkikoulussa. Rokkikoulu tarjoaa musiikista kiinnostuneille nuorille mahdollisuuden saada opetusta niin instrumenttien soitossa, laulamisessa, musiikin tuotannossa kuin artisti-imagon luomisessakin. Vaasan kaupunki ylläpitää myös skeittihallia, jossa nuoret voivat harjoitella skeittausta ja potkulautailua myös talvikuukausina.

Ulkoilijan unelmakohde

Vaasan kunnan upea luonto ja vehreät puistoalueet tarjoavat upeat puitteet ulkoliikunnalle. Lenkkipolut meren rannalla ja nurmikentät kaupungin sykkeessä täyttyvät kesäisin kaikenikäisistä liikkujista. Jos kaupungin ylläpitämät pururadat ja puistot eivät täytä kaipuuta luontoon, joka ilmansuunnassa Vaasaa ympäröi upea merellinen luonto, josta löytyy lukuisia eri vierailukohteita. Suosituin kohde lienee Gerbyn asuinalueella sijaitseva lähiliikunta-alue, joka sijaitsee reilun viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Gerbyn luonnonalueiden kirjo vaihtelee saariston kallioisesta maisemasta reheviin sekametsiin sekä soistuneisiin matalikoihin. Erityisesti lintubongaus on suosittu harrastus alueella, vaihtelevan luonnon monimuotoisuuden vuoksi.

Kaikki tiet vievät Vaasaan

Vaasa on kansainvälinen opiskelijakaupunki, jonka työttömyysprosentti on yksi alhaisimpia kansallisella tasolla. Erityisesti energiateknologian kehitys on huipputasoa, ja Vaasan yritykset myyvät tuotteitaan ja palveluitaan niin muualle Suomeen kuin ympäri maailmaa. Vaasan energia-alan yritykset työllistävät noin neljäsosan Suomen koko energia-alan työvoimasta. Paikalliset yritykset tarjoavat myös kansainvälisiä uramahdollisuuksia vastavalmistuneille opiskelijoille. Vaasa on merkittävä maakuntakeskus Pohjanmaalla, ja vaikka sen maantieteellinen sijainti ei ole keskeinen, tarjoaa se erinomaiset kouluttautumis- ja työllistymismahdollisuudet kaikenikäisille asukkaille. Pienestä väkiluvustaan huolimatta, Vaasassa on kansainvälisen suurkaupunkin tunnelma, ja Suomen ainutlaatuisin merellinen saaristomaisema aukeaa aivan kaupungin rannoilta.