Vielä yksi Kotkan meritunnelmaa korostava paikka on Merikeskus Vellamo, joka avattiin vasta vuonna 2008 ja joka on muutaman vuoden aikana ehtinyt tulla yhdeksi Suomen suosituimmista käyntipaikoista. Suurin osa Vellamon näyttelyistä keskittyy Kotkan ja Haminan ympäristöön sekä Suomen laivanrakennushistoriaan: Vellamon laiturilta löytyy jopa sata vuotta vanha jäänmurtaja Tarmo, joka oli rakennettu aikoinaan Englannissa ja on yksi maailman vanhimpia jäänmurtajia. Tarmolle pystyy myös nousemaan ihmettelemään sen rakenteita, sillä nykyisin se toimii museona. Museoiden ja näyttelyiden lisäksi Vellamon alueelta löytyy ravintola Laakonki ja matkamuistokauppa; kesäisin Vellamolla järjestetään myös avonäyttelyitä ja openair-tapahtumia.

Puistoja Täynnä

Kotka on kuuluisa myös puistoistaan, joita sieltä löytyy kymmenkunta. Isopuisto-niminen maisemapaikka on toiminut jo 1800-luvun alusta ja se rakennettiin Pyhän Nikolain ortodoksikirkon ympärille; tänä päivänä puiston pinta-ala on reilut kahdeksan hehtaaria. Puistossa pystyy tekemään kävelylenkkejä niin lemmikkien kanssa kuin ilmankin ja sieltä löytyy jopa pieni uima-allas aikuisille ja vielä pienempi uima-alue lapsille.

Sibeliuksen puisto on puolestaan aika uusi iältään: se avattiin vuonna 2000 entisöintitöiden päätyttyä. Entisöinti suoritettiin kaikkien arkeologiasääntöjen mukaan, mikä mahdollisti Ruotsinsalmen pääkadun osan löytämisen 1800-luvulta ja se näkyy tänä päivänä Kirkkokadun puolelta. Sibeliuksen puiston keskelle rakennettiin suihkulähde, jota koristavat kotkien muotoiset veistokset.

Tänä päivänä sanoisin, että Kotkan kaunein paikka on Katariinan Meripuisto, joka avattiin yleisön käyttöön vasta muutama vuosi sitten. Aikaisemmin alueella on toiminut öljysatama, ja vuonna 2002 sen toiminta päättyi kokonaan, joten aluetta oli hyödynnettävä muulla tavalla. Vuonna 2004 siellä alkoivatkin laajat maisemointityöt, joiden tuloksena on syntynyt noin 20 hehtaaria kattava ulkoilu- ja virkistysalue: tämän päivän Katariinan Meripuistosta löytyy tekemistä joka viikonloppuun ja arki-iltaan. Alue tarjoaa erinomaiset puitteet joka aktiviteetille lenkkeilystä grillaukseen, ja käsittämättömän iso eri graniittilajeista toteutettu kivipöytä tuo mieleen satumaa Narnian.

Sapokan vesipuisto on pysynyt suosikkinani vuodesta 2008 alkaen, kun kävin siellä ensimmäisen kerran ja rakastuin siihen täysin. Puiston pääelementteinä ovat vesi ja kivi: Sapokka-nimi viittaa niemimaan saapasmaiseen muotoon ja sitä ympäröi meri joka suunnasta, mutta sen lisäksi vesi virtaa puiston puroissa ja lammissa. Näyttävin vesipaikka koko puistossa on melkein 20-metrinen vesiputous, jonka huipussa voi kiipeillä isoja ja pieniä lohkareita ja vielä ylemmäs noustuaan tutustua kotimaisen kiven näyttelyalueeseen. Näyttely pitää sisällään kivikappaleita, joiden särmät on työstetty erilaisilla tavoilla, ja joka kappaleesta löytyy tietokyltti: mikä kivilaji on kyseessä ja mitä pinnankäsittelytapaa on käytetty. Sapokan Vesipuistoa ollaan palkittu monesta saavutuksesta ja yksi niistä koskee valaistusta: iltaisin puisto herää elämään täysin erilaisia värejä ja varjoja. Päivällä värit ovat paljon muutakin kuin kiveä ja vettä: Sapokan Vesipuiston alueella kasvaa uskomaton määrä erilaisia kukkia ja niiden istuttamista on mietitty niin, että puisto pysyisi värikkäänä alkukeväästä loppusyksyyn.

Mainittujen lisäksi, Kotka tarjoaa muitakin puistoja nähtäväksi: niitä ovat esimerkiksi vanhan linnoituksen keskelle rakennettu Yrttipuutarha, Kotkan Veistospromenadi ja vasta muutama vuosi sitten perustettu Jokipuisto. Yrttipuutarha pitää sisällään erilaisia yrtti- ja lääkekasveja, ja jokaisen kohdalta löytyy siihen liittyvää tietoa niin nykyisestä kuin historiallisestakin käytöstä. Kotkan Veistospromenadi on puolestaan taideteoksia täynnä vähän yli kaksi kilometriä pitkä katu, jonka molemmin puolin löytyy veistoksia vuosituhannen vaihteen ajoilta ja siitä eteenpäin: vanhin veistos on vuodelta 1997 ja uusia on tullut vuosien varrella noin parikymmentä. Jokipuistokin on aika nuori paikka iältään – se otettiin käyttöön vasta toukokuussa 2013, mutta sen suuri suosio selittyy helposti, kun siellä käy ihmettelemässä graniitti- ja vesirakenteita sekä värikkäitä kasveja.