Paljastan heti tässä vaiheessa: olin muutama vuosi sitten itsekin sitä mieltä, että nyt on pakko muuttaa Tampereelle jatkokoulutuksen perässä. Asuin silloin siis Helsingissä, missä meikäläisen alalla oli useampi ylempi ammattikorkeakoulu tai diplomi-insinöörin tutkinto tarjolla, mutta vuoden verran hellin Tampereen ideaa päässäni, kunnes muutin kokonaan pois työn perässä. No, Tampereella on oikeasti tekemistä – niin hauskanpitoa kuin jotain vakavampaakin.

Tampere On Asenne

Ja elämäntapa. Näin sanoo paikallisväki ja sitä on sitten uskottava. Tampereella hengaillaan ja opiskellaan, tehdään kovasti töitä ja sen jälkeen pidetään kovasti hauskaa. Siellä siis oikeasti tapahtuu, ja jopa rakkaaseen pääkaupunkiimme Helsinkiin verrattuna Tampere on paljon vilkkaampi ja oikeaa elämää elävä paikka. Tampere perustettiin vuonna 1779, ja tänä päivänä se on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki noin 220 tuhannen väkiluvullaan. Tamperelaiset uskovat, että ainakin kolmasosa muussa Suomessa asuvista ihmisistä olisi muuttanut Tampereelle, mutta itse epäilen, että ehkä tutkimus rajoittui kymmenen kilometrin säteeseen Tampereen ydinkeskustasta? Ei varmuutta. Itse kuitenkin muuttaisin. Taloustutkimuskin väittää, että on kyllä koko maasta kysytty.

Tampere on koko maailman saunapääkaupunki ja syystäkin: tänä päivänä sieltä löytyy jopa 35 yleistä saunaa, mistä kaupunkilaiset ovat hyvin ylpeitä, ja vanhin yleinen sauna perustettiin jo vuonna 1906. Se on myös koko Suomen vanhin yleinen sauna, ja vaikka helsinkiläinen herrasväki voisikin nyt sanoa, että Kallion saunat ovat sitäkin vanhempia, niin eivät ole: ne perustettiin vasta 1930-luvulla tyydyttämään maaseudulta muuttavan työväen peseytymistarpeet.

Tampereen ympärillä näkyy perinteistä suomalaista maisemaa: harjuja ja järviä. Kaupunki jakaantuu kahtia itä- ja länsiosaan Tammerkoskella, jonka putouskorkeus on 18 metriä ja joka häviää Imatran koskelle ainakin ulkonäöllisesti. Koskelta parin askeleen kävelymatkan päästä löytyy Finlaysonin puuvillatehdas, joka piti mainita siitä syystä, että se on ollut Suomen ensimmäinen suurteollisuusyritys ja on tunnettu vastuullisena työnantajana tänäkin päivänä.

Opiskelu- Ja Hengailupaikka

Tampereella saa koulutusta joka makuun. Itse kouluttauduin tekniikan alalla, mutta Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu antavat yhdessä jokaiselle tulevalle opiskelijalle laajasti valinnan varaa – ja ehkä jopa liikaa, jos päätös tulevasta ammatista tuntuu muutenkin vaikealta. Tutkintoja on saatavilla niin tekniikan kuin talouden ja taiteenkin aloilla, ja kun osasi jo selvitä tästä pienestä valinnasta, koulutusohjelmatarjonta heittää uuden haasteen. Yliopistoon vai ammattikorkeakouluun? Insinööriksi vai tradenomiksi? Lopuksi päätetään, että korkeakouluihin tullaan pitämään hauskaa eikä opiskelemaan – ei ainakaan ensimmäisen vuoden aikana – ja haetaan sopivalta tuntuvaan koulutukseen. Siihen sitten joko totutaan ja hyväksytään tai vaihdetaan alaa täysin.

Yhden Päivän Aikana

Ensimmäinen matkani Tampereelle sattui olemaan juuri tällainen: yhden päivän pituinen. Ehdin silloin paljon, mutta en ollenkaan tarpeeksi, ja paluuvierailu oli ihan ilmiselvä jo puolipäivän aikoihin. Minne kannattaa siis oikeasti suunnata, ettei jää yhden päivän jälkeen tyhjyyden tunnetta? Ensimmäisenä on totta kai Tampereen tuomiokirkko. Se on kansallisromanttinen vanha kivikirkko, jonka tyylisiä näkee harvemmin ja jota kannattaa käydä ihmettelemässä. Sisäänkin pääsee, jos ei ole yksityistilaisuuksia meneillään.

Minne jatkaisi? Muumimuseoon! Tampereella sijaitsee maailman ainoa Muumimuseo, joka on enemmän elämyksiä kuin tietoa tarjoava paikka. Se sopii niin lapsi- kuin aikuisseuralle, sillä Joulumaan tapaan siellä aletaan taas uskoa ihmisten hyviin puoliin ja kaikkeen ihanaan. Illaksi tekemistä? Tampereen lukuisat saunat vihjailevat kyllä hyvin. Ainakin yhdessä kannattaa käydä ja ainakin kerran, sillä tamperelaiset näyttävät mielellään saunomisesimerkkiäkin ja opastavat yleisen saunan sääntöihin, jos sellaisia ei sattunut tuntemaan jostain Haminasta tulleena matkailijana.