Oulu perustettiin vuonna 1605 ja se on Pohjois-Suomen vanhin kaupunki. Sen väkiluku on hieman yli 200 tuhatta, ja se on näin Suomen viidenneksi suurin kaupunki sekä neljänneksi suurin kaupunkialue pinta-alaltaan. Oulu on myös Pohjois-Pohjanmaan maakuntakeskus ja tärkeä liikenteen solmukohta: kaupunkiin pääsee mitä tahansa reittejä pitkin bussista lentokoneeseen ja junasta laivaan.

Oulun kaupunki syntyi Ruotsin vallan aikana Kaarle IX:n käskystä paikalle, joka oli jo silloin vilkasta kalastus- ja kaupankäyntialuetta; asutuksen pääelinkeino olikin nimenomaan lohen pyynti sekä tervan valmistaminen. Oulun vaakunassa komeilee lohi juuri näiltä ajoilta, ja paikalliset ravintolat tarjoavat lohta kaikilla mahdollisilla valmistustavoilla laitettuna. Niin kuin useat muutkin suomalaiset kaupungit, Oulu on kärsinyt suuresta tulipalosta vuonna 1822, joka tuhosi valtavan osan rakennuksista, mutta kaupunki jälleenrakennettiin ja se ilahduttaa nyky-Suomea erikoispiirteillään.

Teknologiaa Ja Tiedettä

Tämän päivän Oulu on oikea teknologiakaupunki. Vuonna 1982 kaupunkiin perustettu Technopolis oli Pohjoismaiden ensimmäinen teknologiakylä, ja siitä lähti sen nopea kehitys siihen suuntaan: nykyisin Oulussa sijaitsee kaksi korkeakoulua – Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto – sekä koko perheen tiedekeskus Luuppi, joka toimii osittain myös museona. Kaupungin merkittäviä kehitys- ja työstöaloja ovat tietotekniikka ja hi-tech.

Luupin osana toimiva Tiedekeskus Tietomaa on Helsingissä sijaitsevan Heurekan kaltainen paikka, josta löytyy tekemistä ja ihmettelemistä sekä lapsille että vanhemmille: siellä voi kokea erilaisia elämyksiä, tutustua maailman toimintaan ja viettää aikaa muutenkin mielessä vain hauskanpito. Suomen toiseksi suurin valkokangas löytyy samasta paikasta Tietomaan teatterista, ja siellä näytetään kävijöille aina erilaisia elokuvia ennakkoon suunnitellun aikataulun mukaan. Meneillään olevan elokuvan voi tarkistaa tiedekeskuksen kotisivuilta.

Aktiviteetteja Joka Ikään

Oulu tarjoaa erinomaiset puitteet niin hauskanpitoon kuin rentoon ajanviettoonkin. Kasvitieteellinen puutarha on mainio paikka käydä, jos Helsingin yliopiston ylläpitämä Kaisaniemessä sijaitseva puutarha on vielä jostain syystä roikkumassa to do -listalla. Oulussakin puutarhaa ylläpitää yliopisto, ja siellä keskityttiin enemmän pohjoisen alueen kasveihin kuin muun maailman flooraan. Rokua Geopark on puolestaan luonnossa lepäävä käyntikohde, jossa pääsee nauttimaan ainutlaatuisesta pohjoisen luonnosta ja sen maisemista. Kesäisin siellä on elämä päällä: luonnon ystävät käyvät patikoimassa, melomassa, maastopyöräilemässä ja kalastamassa. Talvisinkin löytyy tekemistä perheen jokaiselle jäsenelle: hiihdosta ja luminkenkäilystä huskysafariin.

Niin kuin kalastuskaupungissa kuuluukin olla, Oulussa on runsaasti kalastusreissumahdollisuuksia: siellä voi vuokrata veneen itselleen ja lähteä onkimaan itsenäisesti tai varata kokonaisen elämyksen, jonka aikana seikkaillaan Oulujärven maisemissa hauki- ja kuhasafarilla tai lähdetään jopa Norjaan saakka viikoksi. Alueen kalastusmahdollisuuksia kannattaa ehdottomasti käyttää hyväkseen, koska niin upeita kalaretkiä ei pysty tekemään edes Saimaalla, joka on kuuluisa Etelä-Karjalassa sijaitseva kalajärviverkosto.

Kulttuuria

Piti olla syitä siihen, että Oulu on kehittynyt Pohjois-Pohjanmaan kulttuurikeskukseksi, ja niitä on todellakin olemassa. Siellä järjestetään vuosittain suuri määrä erilaisia tapahtumia, joista tunnetuin lienee Suomipop-festivaali, joka järjestetään vuonna 2019 myös Oulussa. Se kestää kolme päivää ja heinäkuun valoisat yöt tuovat siihen oikeaa energiaa niin musiikin kuin luonnonkin parissa. Tuoreempi aloitus on nimeltään Hoodfest, joka on Pohjoisen suurin hiphop-tapahtuma ja jossa on heti alusta asti ollut mukana oikeita tyylin tähtiä. Hoodfest ajoittuu kesäkuun puoliväliin ja kestää kaksi päivää, joiden aikana auringonlasku jos tapahtuu niin vain muutamaksi minuutiksi, minkä jälkeen ulkona on taas päivä. Lokakuussa, kun alkaa olla jo ikävä lämpöä, järjestetään The Irish Festival, jonka aikana keskitytään moneen muuhunkin asiaan kuin pelkkään musiikkiin: tanssiin, elokuviin, teatteriin ja käsitöihin.