Helsinki tarjoaa erinomaiset puitteet ajanviettoon lasten kanssa, jotka ovat vasta oppimassa ja tutkimassa heille ennen tuntematonta suurta ympäröivää maailmaa. Kun oman alueen metsät on jo käyty läpi ja lähistöjen eläimet opittu tutuiksi, on aika lähteä katsomaan muita planeetan asukkaita – ja heitähän löytyy Helsingistä tarpeeksi.

Korkeasaaren Eläintarha

Helsingin Korkeasaari on mielenkiintoinen muutenkin kuin eläintarhana. Se on palvellut kansalaisia virkistyspaikkana jo 1800-luvun alusta asti ja sieltä löytyi muun muassa tanssilava ja keilarata, kunnes sinne perustettiin eläintarha vuonna 1889. Korkeasaaren eläintarha on tänä päivänä yksi maailman vanhimpia, ja sen käytössä on noin 20 hehtaaria maata. Korkeasaaren nimi viittaakin siihen, että sinne ei helposti pääse, ja näin asia olikin vielä pari vuosisataa sitten: höyrylaiva oli kuljettanut kaupunkilaiset virkistyspaikalle ja takaisin, mutta tänä päivänä Korkeasaarelle pääsee niin siltoja pitkin kuin vesiliikennettä hyödyntäen. Saari pysyy Helsingin asukkaiden lepopaikkana vieläkin, sillä siellä järjestetään lasten tapahtumien lisäksi esimerkiksi vuosittainen jäänveistokilpailu, Halloween-juhlat ja valokuvanäyttelyitä. Helsingin eläintarha pitää sisällään melkein kaksisataa eri eläinlajia, ja samassa paikassa voi ihmetellä nisäkkäiden lisäksi myös lintuja, matelijoita ja kaloja.

SeaLife Kertoo, Näyttää Ja Opastaa

Helsingistä löytyy myös sellainen paikka, jossa voi tutkia veden alaista elämää niin lasten kanssa kuin aikuisporukallakin: SeaLifessa on tekemistä joka ikään ja rotuun. Paikan päälle pääsee kävelemällä Pasilan asemalta, ja näin pääkaupungissa kannattaakin yleensä tehdä eli jättää oma auto kotiin, jos sellainen pihalta löytyy. Julkinen liikenne toimii erittäin hyvin, kun pysäköinti on puolestaan liian kallista ja parkkipaikatkin ovat useimmiten vähissä. SeaLifen kotisivuilta voi tarkistaa, miten sinne pääsee paremmin ja mitä näyttelyitä on juuri meneillään – ja niin myös lipun hankintakin onnistuu nopeammin ja halvemmin netin kautta.

Tropicarion Erikoisemmat Asukkaat

Pääkaupungissa Sturenkadulla sijaitsee trooppinen eläintalo nimeltään Tropicario. Vastaavaa paikkaa ei koko Suomesta löydy lainkaan: se on suurin trooppinen eläintalo Pohjoismaissa ja yksi Euroopan merkittävimpiä terraarioita sen kuristajakäärme- ja varaaniliskokokoelmilla. Vielä kymmenisen vuotta sitten Tropicarion kotipaikka oli Hämeenlinna, mutta yrityksen pyörittämiseen oli liian vähän kävijöitä ja talo muutti Helsinkiin kaikkine asukkaineen. Trooppisen eläintalon käyntisäännöt ovat aika tiukkoja, mutta niitä on kohteliasta ja turvallista noudattaa: henkilökunta huolehtii eläinten rauhasta ja siitä, että he pystyvät tuntemaan itsensä mahdollisimman lähellä luonnollisia elinolosuhteitaan.

Kukkiva Helsinki

Eläinten rinnalla Helsingissä on muitakin luonnon asukkaita, joita voi tutkia syvemmin puutarhojen avulla. Pääkaupungissa on olemassa ainakin kolme huomion arvoista paikkaa, joista ensimmäinen on Helsingin talvipuutarha. Siitä tuli julkinen paikka vuonna 1893 ja sinne pääsee ilmaiseksi, sillä yksi puutarhan perustajan testamentin ehdoista on ollut nimenomaan ikuinen vapaapääsy puutarhaan. Talvipuutarha sijaitsee Helsinginkadun varrella ja sinne pääsee niin julkisilla kuin kävellenkin, jos hieman pitempi kävelymatka ei tunnu rasittavalta. Vaihtoehtoisesti voi mennä tutustumaan kukkiin ja kasveihin myös Helsingin yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan, jonka sijainti on ydinkeskustaa paljon lähempänä Kaisaniemessä. Kyseisen puutarhan tarina alkoi jo 1600-luvun lopussa ja tänä päivänä siellä voi tutustua yli tuhanteen eri kasviin, joita istutetaan, kasvatetaan ja pidetään niistä huolta tutkimus- ja opetuskäyttöä varten.

Nämä kaikki edellä mainitut paikat ovat erinomainen tapa tutustua Helsinkiin eri tavalla, kun ei haluta liikaa ihmisseuraa ja halutaan jotain sellaista, mitä harvemmin nähdään omassa kotikaupungissaan, jos se sattuu sijaitsemaan kauempana pääkaupunkiseudulta ja olemaan aika pieni niin asukasmäärältään kuin alueeltaan. Pääkaupungissa on kyllä paljon muuta kuin kiirehtivää kansaa ja metrossa huutavia lapsia.