Oulu on 200 000 asukkaan kunta, joka sijaitsee Perämeren pohjukassa Suomen länsirannikolla. Oulu on Pohjois-Pohjanmaan maakuntakeskus, sekä Pohjois-Suomen vanhin kaupunki. Oulun tämän päivän kaupunkikuva on pitkälti tulipalojen muovaama. Erityisesti keskustassa sijainneet puutalot ovat tuhoutuneet tulipaloissa, ja kaupungissa on purettu myös runsaasti rakennuksia kaupungin monisatavuotisen historian aikana. Puutalojen tilalle on rakennettu kivitaloja, jotka ovat vähemmän alttiita tulipalojen aiheuttamille vahingoille.
Oulu on taloudellisesti merkittävin kunta Pohjois-Suomessa. Tärkeimpiä elinkeinoja Oulussa ovat puu-, paperi- ja terästeollisuus, ja varsinkin Stora Enson paperitehdas Nuottasaaren kaupunginosassa työllistää huomattavan määrän paikallisia asukkaita. Oulu on lisäksi merkittävä liikenteen solmukohta, jonka kautta kulkevat useat Suomea halkovat pääväylät. Myös Oulun sataman kautta kulkee matkustajia ja rahtia vuosittain merkittäviä määriä. Oulun lentokenttä on maan toiseksi vilkkain, heti Helsinki-Vantaan lentokentän jälkeen. Kaupungissa toimii myös 14 000 opiskelijan kansainvälinen Oulun yliopisto, jossa suoritetaan erityisesti teknologian ja tieteen alojen opintoja. Suosituimpia tiedekuntia ovat lääketieteellinen, tieto- ja sähkötekniikan sekä teknillinen tiedekunta.

Stora Enson tehdas Nuottasaaressa

Vuonna 1982 Oulun Linnanmaan yliopistoalueelle perustettiin Oulun teknologiakylä Oy, ja kaupunki sai nimityksen teknologiakaupunki. Myöhemmin yrityksen nimeksi vaihdettiin Technopolis Oyj ja tänä päivänä sen toiminta on laajentunut muihin Suomen kaupunkeihin, sekä pohjoismaihin ja Baltiaan. Yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa Technopolis Oyj toimii niin kutsuttuna yrityshautomona erityisesti teknologian ja tietoteollisuuden alan yrityksille. Teknologiakylän myötä Ouluun on perustettu runsaasti innovatiivisia yrityksiä, mikä varmistaa sekä työllistymisasteen nousun kunnassa, että jalansijan kansainvälisillä markkinoilla.

Jääkiekkoa, puistoja ja pyöräilyä

Oulun kaupunki tarjoaa asukkailleen paljon hyviä ja monipuolisia liikuntamahdollisuuksia. Merkittävin urheilukeskus on kaupungin liikuntaviraston ylläpitämä Raksilan urheilukeskus. Raksilan uimahalli on yksi Suomen suurimpia ja vilkkaimpia uimahalleja. Raksilasta löytyy lisäksi 6000 katsojapaikan jäähalli, Oulun Energia Areena, joka toimii jääkiekon SM-liigassa pelaavien Oulun Kärppien kotihallina. Näiden lisäksi urheilukeskuksessa on pesäpallostadion, tekojääkenttä sekä valaistu kuntorata ja hiihtolatu.

Oulun Kärpät Energia Areenalla

Oulun kaupungista löytyy myös huomattava määrä kaupungin ylläpitämiä puistoja. Tunnetuin puistoista on keskustassa sijaitseva Otto Karhin puisto, joka tunnettiin ennen nimellä Palokunnanpuisto. Nimen historiasta juontuu myös yleisesti käytössä oleva nimitys Letkunpuisto. Otto Karhin puistoa, sekä koko kaupunkia, halkoo Plaanaojaksi kutsuttu oja sekä puistovyöhyke. Ojanvarsi on rakennettu kaupunkiin aikoinaan suoja-alueeksi tulipaloja vastaan. Puistovyöhyke kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon.

Oulu on tunnettu pyöräilykaupunki niin valtakunnallisella kuin jopa kansainväliselläkin tasolla. Erityisesti talvipyöräilyyn on panostettu kaupungin toimesta, ja koko kaupungin kattava pyörätieverkko pidetään kunnossa ympäri vuoden. Pyöräteitä voi käyttää liikkuakseen paikasta toiseen, mutta kaupungista ja sen ympäristöstä löytyy myös erimittaisia pyöräilyreittejä, joille kaupungin liikuntavirasto on luonut ilmaisia reittikarttoja.

Kaupungin nuorisopalvelut

Oulun kunnan nuorisotyöstä vastaa Oulun kaupunki sekä Byströmin nuorten palvelut. Oulusta löytyy 20 nuorisotaloa, jotka tarjoavat ohjattua toimintaa kaupungin lapsille ja nuorille. Kaupungilla on lisäksi kolme bänditilaa sekä äänitysstudio. Paikalliset musiikkia harrastavat nuoret voivat vuokrata bänditiloja edullisesti harjoitteluun ja musiikin tekemiseen. Lisäksi muutamalla nuorisotalolla löytyy bänditiloja, joiden käyttö on maksutonta, ja joissa on mahdollista saada ohjausta kokeneemmilta muusikoilta.

Yhteistyöorganisaatio Byströmin nuorten palvelut tarjoaa Oululaisille nuorille monenlaista toimintaa, ohjausta ja neuvontaa. Byströmin nuorten palveluissa toimii eri aloihin erikoistuneita nuoriso-ohjaajia, jotka organisoivat tapahtumia, päivystävät nuorisotiloissa sekä tarjoavat sosiaalialan palveluita nuorille. Byström tarjoaa nuorille lisäksi ohjattua toimintaa muun muassa liikuntaryhmä B-sportin sekä musiikkiryhmä B-popin puitteissa. Oulun keskustassa sijaitsee Byströmin nuorisokahvila Bysis, jossa pidetään kahvila- ja nuorisotilatoimintaa. Bysikseltä löytyy muun muassa peli- ja mediatila, jossa tietokoneista ja pelaamisesta kiinnostuneet nuoret voivat käyttää tietokoneita.

Kasvava kunta

Oulun koulutustarjonta on jatkuvassa kasvussa, ja yliopiston lisäksi kaupungista löytyy ammatillisia oppilaitoksia sekä Oulun ammattikorkeakoulu. Oulusta valmistuu vuosittain runsain määrin muun muassa insinöörejä ja tradenomeja, lääketieteen sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, humanisteja sekä medianomeja. Tietoteollisuuden alan yrityksien nousujohteisuus työllistää asukkaita ja mahdollistaa kaupungin kasvun ja menestyksen kansainvälisillä markkinoilla. Pienestä koostaan huolimatta, Oulu on Pohjois-Suomen johtava elinkeinotoimintojen, hallinnon, koulutuksen ja tutkimuksen keskus.