Suomen pohjoisin maakunta, Suomen Lappi tunnetaan erityisesti ainutkertaisesta luonnostaan, pitkistä pimeistä talvistaan, kesän yöttömistä öistä sekä saamenkielisestä vähemmistöstään. Lappi on pinta-alaltaan Suomen suurin maakunta, jonka pääkaupunki on 63 000 asukkaan Rovaniemi. Kaupunki on, kuten koko Lapin maakunta, harvaan asuttu. Keskustan alueelta löytyy kerrostaloasutusta sekä suurin osa palveluista, mutta valtaosa asukkaista asuu haja-asutusalueilla kauempana keskustasta.

Rovaniemi tunnetaan joulupukin virallisena kotikaupunkina, ja myös tämä näkyy joka puolella kaupunkikuvassa. Joulupukin pajakylä on eräs kaupungin suosituimpia vierailukohteita, jopa kansainvälisellä tasolla. Tarinan mukaan joulupukki tahtoi pitää asuinpaikkansa Korvatunturin salaisuutena vierailijoilta, joten hän alkoi vierailla Rovaniemellä tervehtimässä joulun ystäviä. Tänä päivänä Rovaniemen Pajakylässä pääsee tutustumaan Joulupukin elämään, ja vierailijoille tarjotaan majoitus- ja ravintolapalveluita lomakylässä.

Pohjoisen Suomen pääkaupunki

 

Turismi on yksi merkittävimpiä elinkeinoja Lapissa ja Rovaniemellä. Valtaosa asukkaista työllistyy palveluammatteihin, mutta kaupungissa on myös useita tunnettuja teollisuusyrityksiä. Rovaniemellä toimii myös Lapin yliopisto, jossa voi opiskella oikeustieteitä, kasvatustieteitä, taide-alaa sekä yhteiskuntatieteitä. Erityisesti taiteiden tiedekunnan eri linjat houkuttelevat opiskelijoita kaikkialta Suomesta. Lapin ammattikorkeakoulu puolestaan tarjoaa hyvinvointipalveluiden, kaupan alan, kulttuurialan, matkailualan, teollisuuden ja luonnonvara-alan opintoja. Korkeakouluasteen opiskelijoiden osuus väestöstä on huomattava, sillä Lapin yliopistossa sekä ammattikorkeakoulussa on yhteensä yli 7000 opiskelijaa.

Hyvien yhteyksien päässä, kaukana kaikesta

Korkeakouluopiskelijoiden määrästä johtuen, Rovaniemi tunnetaan opiskelijakaupunkina. Kaukaisesta sijainnistaan huolimatta sinne on hyvät kulkuyhteydet, Rovaniemen lentokenttä on yksi Suomen vilkkaimpia. Harvaan asutusta pikkukaupungista löytyvät kaikki palvelut opiskelijoiden tarpeeseen, aina julkisesta liikenteestä edullisiin opiskelija-asuntoihin saakka. Domus Arctica -säätiö vuokraa tuhansia asuntoja opiskelijoille, sekä tarjoaa lisäksi niin kuntosali- kuin pyykkipalveluitakin.

Rovaniemen kaupungin nuorisopalveluiden kohderyhmää ovat kaikki 13-29-vuotiaat paikalliset asukkaat. Kaupungin nuorisopalvelut muun muassa ylläpitävät eri asuinalueilla seitsemää nuorisotilaa, joissa järjestetään viikoittain toimintaa nuorille. Kaupungin nuorisopalvelut järjestävät nuorille myös niin kutsuttua osallisuustoimintaa, jonka tarkoituksena on kannustaa nuoria osallistumaan kuntansa päätöksentekoon. Eräs toiminnan muoto on kaupungin nuorisovaltuusto, joka on kunnallinen vaikuttajaelin ja jossa toimii aktiivisesti 35 paikallista 13-21-vuotiasta valtuutettua. Rovaniemen nuorisopalvelut tarjoaa lisäksi muun muassa mahdollisuuden osallistua metsästäjäntutkinnon valmentavan koulutuksen sekä kirjallisen kokeen suorittamiseen.

Talviurheilijan paratiisi

Lapin talvet tunnetaan lyhyistä päivistään, hyisestä kylmyydestään sekä runsaslumisuudestaan. Talviurheilulajit ovat vientituote erityisesti matkailijoiden keskuudessa, ja muun muassa Lapin laskettelukeskukset houkuttelevat valtavia määriä turisteja vuosittain. Suosituimpia kohteita ovat pohjoisemmassa Lapissa sijaitsevat Ylläs, Levi sekä Ruka, mutta myös Rovaniemeltä löytyy Ounasvaaran laskettelukeskus ja hiihtostadion. Ounasvaaran hiihtoseura on vuodesta 1972 toiminut yhdistys, joka tarjoaa valmennusta niin hiihdossa, ampumahiihdossa kuin mäkihypyssäkin. Opetusta on tarjolla kaikille ikäryhmille ja osaamistasoille. Rovaniemellä järjestetään myös hiihdon Suomen cup vuosittain.

Sunnuntaihiihtelijöille kaupungissa ja sen lähialueilla on lukuisia sekä kaupungin ylläpitämiä että yksityisiä valaistuja hiihtolatuja. Rovaniemen lähiseuduilla, erityisesti hiihto- ja ulkoilureittien varsilla on lukuisia laavuja, jotka ovat erinomaisia taukopaikkoja tulentekomahdollisuuksineen. Osa laavuista on kaupungin ylläpitämiä, osa puolestaan Metsähallituksen tai erilaisten kyläyhdistysten. Moottorikelkkailu on myös suosittu talviaktiviteetti. Rovaniemen kaupungin alueelta löytyy yli tuhannen kilometrin verran talvikunnossa pidettyjä kelkkailureittejä sekä erämaareittejä.

Lapin kesä on lyhyt mutta upea. Yöttömät yöt houkuttelevat ihmisiä villin luonnon ääreen, keskelle puhtainta luontoa. Rovaniemen sijainti kahden suuren joen risteymäkohdassa tarjoaa paikallisille upeat puitteet veneilyharrastukselle. Merkittyjä venereittejä on Rovaniemen alueella noin 40 kilometrin verran. Rovaniemeltä löytyy myös kaupungin ylläpitämiä luontopolkuja, joilta löytyy pitkospuita sekä opasteita. Erähenkisille ulkoilijoille löytyy lisäksi pidempiä kävelyreittejä, joille voi lähteä päivävaellukselle. Kemijoen ja Ounasjoen rannoilta löytyy myös useita kaupungin ylläpitämiä uimarantoja, joiden veden laatua ja yleistä siisteyttä valvotaan tarkasti.

Talviurheilijan paratiisi

Elämä pohjoisen sydämessä

Vaikka Lappi on äärimmäisen harvaan asuttu, Rovaniemellä palvelut ovat lähellä ja erityisesti koulutusmahdollisuudet tuovat kuntaan asukkaita. Työllisyystilanne on kuitenkin varsin synkkä koko Lapin alueella. Matkailuala työllistää tuhansia työntekijöitä kausittain, mutta matkailukausien ulkopuolella töitä on vähemmän. Lisäksi monet yritykset palkkaavat edullista työvoimaa ulkomailta kiireisen sesongin ajaksi. Kuntauudistusten myötä palveluita on keskitetty ja työpaikat ovat siirtyneet maakuntakeskuksiin. Päihteiden ja laittomien huumeiden käyttö on eräs merkittävimpiä ongelmia Pohjois-Suomessa, erityisesti Rovaniemellä. Huumeita kulkeutuu pohjoiseen varsinkin itärajan takaa. Tästä syystä muun muassa kaupungin nuorisopalvelut toimivat tärkeässä roolissa ehkäistääkseen nuorten syrjäytymistä, tarjoamalla tukea ja ohjausta elämänhallintaan ja tulevaisuudensuunnitteluun.