Pori on Satakunnan maakunnassa sijaitseva 85 000 asukkaan kunta, sekä Satakunnan maakuntakeskus. Kaupunki perustettiin aikoinaan Pohjanlahden rannikolle, mutta maankohoamisen vuoksi rantaviiva on siirtynyt kilometrien päähän keskustan alueesta. Pori on merkittävä länsirannikon satamakaupunki. Metsäteollisuuden ja erityisesti sahatuotteiden viennin vuoksi Porin satama on yksi pohjoismaiden suurimpia sahatavarasatamia.

Kaupunki tunnetaan myös upeasta merellisestä luonnostaan, ja Porin seudun saariston eräs tärkeimpiä elinkeinoja onkin matkailu. Muun muassa Ahlaisissa sijaitseva Ahlaisten kirkonkylä on kulttuurihistoriallisesti merkittävä vierailukohde, jonka perinteinen saaristolaismaisema on peruja jo 1800-luvulta. Yksi suosituimpia matkailukohteita on myös Yyterin kaupunginosassa sijaitseva upea hiekkaranta. Yyterin ranta on kuuden kilometrin mittainen ja erityisen tunnettu dyyneistään. Korkein dyynivalleista on nimeltään Keisarinpankki.

Vuodesta 1966 alkaen Porissa on järjestetty vuosittain jazzfestivaali, Pori Jazz. Se on tänä päivänä yksi Euroopan suurimpia jazzfestivaaleja, jonka pääkonsertit houkuttelevat paikalle kymmeniätuhansia kuulijoita. Pori Jazzeilla esiintyy kansainvälisesti tunnettuja muusikkoja, jotka edustavat jazzin lisäksi lukuisia muita musiikillisia tyylisuuntauksia. Festivaali järjestetään Kirjurinluodon alueella, ja pääkonserttipaikka sijaitsee Kirjurinluoto Arenalla. Vaikka tapahtuman liput viedään käsistä joka vuosi, Pori Jazzin puitteissa järjestetään runsaasti myös maksutonta ohjelmaa. Tapahtuma houkuttaa Poriin runsaasti matkailijoita, mikä puolestaan vetää puoleensa kausiluontoisia työntekijöitä.

Liikuntapalvelut Porissa

Porin kaupungin alueella sijaitsee Porin metsä ja urheilukeskus. Porin metsä on kaupungin ylläpitämä virkistyskäyttöön tarkoitettu alue, jossa risteilee valaistuja luontopolkuja ja ulkoiluteitä. Alue on erityisesti kaupunkilaisten suosiossa, sillä se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden harrastaa ulkoilua ja liikuntaa luonnon helmassa, kaupungin kupeessa. Alueella sijaitseva urheilukeskus puolestaan mahduttaa sisäänsä niin jalkapallostadionin, kaksi jäähallia, tekonurmen, ratsastustallin kuin maauimalankin. Urheilukeskus tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia niin erilaisten urheilulajien harrastukseen, kuin suurien urheilutapahtumien järjestämiseenkin. Vuonna 1957 avattu maauimala on Museoviraston suojelema.

Liikuntapalvelut Porissa

 

Porin metsä ja urheilukeskus sekä kaupunkikeskuksen virkistysalueet ja lähiliikuntapaikat ovat osa niin kutsuttua kansallista kaupunkipuistoa. Kansallisen kaupunkipuiston ylläpidossa noudatetaan ympäristöministeriön asettamia kriteerejä muun muassa ympäristöarvoista sekä kulttuuriympäristön säilymisestä.

Satakunnan maakunta on tunnettu varsin tasaisesta maastostaan, joten pyöräily onkin suosittu harrastus Porissa. Porin kaupunki on kehittänyt alueesta pyöräilykarttoja, jotka ovat maksutta saatavilla. Porin metsästä löytyy myös maastopyöräilyreitti. Porissa toimii useita pyöräilyseuroja, jotka järjestävät toimintaa niin jäsenilleen kuin paikallisille asukkaillekin. Monet seurat järjestävät muun muassa maksuttomia, ohjattuja pyöräilylenkkejä kaupungissa ja sen ulkopuolella.

Pidetään huolta nuorista

Satakunnan kunnat, eli niin kutsuttujen karhukunnat, järjestävät nuorisotyötä keskitetysti koko maakunnassa. Nuorisotoimi ylläpitää Porin kaupungissa useita nuorisotiloja, skeittihallia sekä niin kutsuttua Nuokkapakua. Nuokkapaku on nuorisotilana palveleva auto, joka kiertää nuorten suosimia paikkoja kesäaikaan, tarjoten nuorten käyttöön muun muassa liikuntavälineitä sekä nuoriso-ohjaajien palveluita. Nuorisotiloissa järjestetään nuorille tapahtumia, ja tilat on nuorten vapaassa käytössä. Nuorisotoimen Jeesari-niminen palveluopas auttaa nuoria löytämään apua liittyen opiskeluun, työllistymiseen sekä terveyteen. Jeesari-palvelun kautta nuoria ohjataan myös muiden kunnallisten palveluiden pariin.

Nuorisotyön tavoitteena on myös tarjota nuorisolle edullisia ja mielekkäitä harrastus- ja toimintamahdollisuuksia. Vuodesta 2010 asti vuosittain järjestetty nuorten harrastustapahtuma Nuori Pori harrastaa tarjoaa nuorille mahdollisuuden tutustua paikalliseen harrastustarjontaan. Tapahtuman järjestää Porin kaupungin sivistystoimen liikunta- ja nuorisoyksikkö. Kymmenet erilaiset harrasteyhdistykset osallistuvat tapahtuman järjestämiseen yhteistyössä nuorisotoimen kanssa.

Koko kansan tuntema Pori

Poriin ja porilaisiin liitetään runsaasti mielikuvia, ja kaupungille on muodostunut suorastaan oma brändinsä, joka tunnetaan koko maassa. Porilaisia ihmisiä pidetään tyypillisesti juroina mutta luotettavina ihmisinä, joiden huumori on naljailevaa ja mustaa. Porin seudulla olevat tunnetut matkailukohteet sekä vuosittaiset tapahtumat – tunnetuimpana Pori Jazz – niittävät lisäksi kaupungin mainetta kansallisesti. Kunta tunnetaan erityisesti kulttuurista ja urheilusta, mutta myös sen maine opiskelijakaupunkina on korostunut viime vuosina. Pienestä koostaan huolimatta, Pori tarjoaa niin asukkailleen kuin ohikulkijoillekin runsaasti ohjelmaa ja palveluita.