Porvoo on 50 000 asukkaan merenrantakaupunki eteläisessä Suomessa. Se tunnetaan erityisesti idyllisestä vanhasta kaupungistaan mukulakivikatuineen ja kapeine kujineen. Vanhan kaupungin puutalot on rakennettu jo 1700-luvulla, ja ne ovat säilyneet entisellään tähän päivään saakka. Kesäaikaan Porvoo houkuttelee vierailijoita kaikkialta Suomesta, erityisesti pääkaupunkiseudulta ja lähikunnista. Porvoonjoen varrella seisovat punaiset ranta-aitat ovat olleet Porvoon tunnusmerkki jo vuosisatojen ajan.

Tunnetuimpia nähtävyyksiä kaupungissa ovat goottilaistyylinen jyrkkäkattoinen Porvoon tuomiokirkko sekä Brunbergin suklaa- ja makeismyymälä. Haikkoonselän rannalla, Porvoon eteläisellä puolella, sijaitsee kenties Porvoon kuuluisin nähtävyys, Haikon kartano ja kylpylä. Jo vuosisatojen ajan paikallaan seisonut kartano palvelee nykypäivänä hotellina, tarjoten ylellisiä kylpylähoitoja vierailleen. Perinteisten hemmotteluhoitojen lisäksi Haikon kartanossa voi kokeilla myös muutaman minuutin pituista kylmähoitoa 120 asteen pakkasessa.

Ulkoilijan ykköskohde

Porvoo on tunnettu upeasta merellisestä luonnostaan ja kaupungin edustalta avautuvasta saaristostaan. Parikymmentä kilometriä Porvoon keskustasta sijaitseva Emäsalo on suosittu kohde ulkoilun ja luonnon ystäville. Emäsalo on noin 34 neliökilometrin kokoinen saari, jonne pääsee kulkemaan siltaa pitkin myös autolla. Emäsalon etelärannalla sijaitsee Edesvikenin luonnonsuojelualue. Lyhyen matkan päässä kaupungista löytyy myös Veckjärven ympäröimä Hasselholmenin luonnonsuojelualue, joka on Porvoon kaupungin omistama ja ylläpitämä. Hasselholmenista löytyy ulkoilijoille merkitty luontopolku. Kaiken kaikkiaan Porvoossa ja sen lähiseuduilla on huomattava määrä niin yksityisiä kuin kaupungin omistamia luonnonsuojelualueita. Niiden pitkospuut ja lintutornit houkuttelevat reippailijoita ja luontoharrastajia ulkoilemaan ympäri vuoden.

Merellinen Porvoo jokineen ja järvineen tarjoaa upeat puitteet liikunnalle ja vesiurheilulle. Kokonniemen maauimala on keskustassa sijaitseva uimaranta, jonka palveluihin kuuluvat suihkut, pukukopit, käymälät ja kioski. Kesäkauden päättyessä ja vesien jäätyessä Kokonniemessä voi harrastaa avantouintia. Toinen suosittu vesiurheilun muoto uimisen lisäksi on melonta. Porvoon halki kulkevaa Mustijokea pitkin kulkee melontareitti, joka tarjoaa sopivasti haastetta niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin melojalle. Erilaiset yritykset tarjoavat ohjattuja melontaretkiä alueella. Matkan varrella on runsaasti kauniita nähtävyyksiä ja taukopaikkoja.

Ulkoilukohteiden lisäksi Porvoon kaupunki ylläpitää useita erilaisia sisä- ja ulkoliikuntapalveluita paikallisille asukkaille. Vehreitä nurmikenttiä ja monenlaiseen harrastamiseen tarkoitettuja liikuntapaikkoja löytyy niin kaupungista kuin sen ulkopuolelta. Eräs suurimpia alueita on kaupungin alueella sijaitseva Hornhattulan puisto, jossa on mahdollisuus harrastaa muun muassa BMX-pyöräilyä, frisbeegolfausta sekä skeittausta. Keskustasta löytyy uimahalli, Kokonniemestä puolestaan jäähalli. Porvoon kaupungin järjestämiä harrastusmahdollisuuksia löytyy ryhmäliikuntatunneista kuntosuunnistukseen saakka.

Nuorten Porvoo

Porvoon kaupungilla on kolme nuorisotilaa: Kertsi, Nuokka ja Zentra. Eri puolilla kaupunkia sijaitsevien nuorisotilojen tarkoituksena on tarjota paikallisille nuorille tila, jossa viettää aikaa turvallisessa ympäristössä, mielekkään tekemisen parissa. Nuorisotiloissa voi pelata pelejä ystävien kanssa, jutella nuoriso-ohjaajille tai osallistua järjestettyihin tapahtumiin, kuten leffailtoihin. Alle 30-vuotiaille elämänsä suuntaa etsiville nuorille Porvoosta löytyy neuvontapiste Ohjaamo, jossa eri alojen asiantuntijat antavat tukea ja tietoa tulevaisuudensuunnitteluun. Nuorille järjestetään tapahtumia ja teemailtoja nuorisotiloissa ja Ohjaamossa, syrjäytymistä ehkäisevän nuorisotyön puitteissa. Työttömille ja ilman opiskelupaikkaa jääneille nuorille on tarjolla erilaisia työpajoja, jotka antavat mielekästä tekemistä sekä eväitä opiskelu- tai työelämään siirtymiseen. Työpajoissa voi ohjatusti opetella niin musiikin tuotantoa, puutöitä, automekaanikon hommia, käsitöitä, taidetta, muuttohommien tekemistä kuin puutarhatöitäkin.

Myös Porvoon seurakunta tekee nuorisotyötä erityisnuorten parissa, niin ikään syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Seurakunta järjestää erityisnuorille suunnattuja viikoittaisia tapaamisia. Lisäksi tarjolla on tukea ja apua muun muassa perhetapaamisten sekä leirien ja retkien muodossa.

Luonnon ympäröimä lintukoto

Porvoon kaupunki tunnetaan yleisesti kesäisenä loma- ja retkikohteena. Asuntojen edulliset hinnat ja lyhyt matka pääkaupunkiseudulle houkuttelevat kuitenkin asukkaita puoleensa, erityisesti lapsiperheitä. Keskustan ulkopuolella on paljon omakotitaloalueita sekä kesämökkejä, kaupungista puolestaan löytyy kerrostaloasuntoja. Työllistyminen pienessä kaupungissa ei aina ole itsestäänselvyys, mutta varsin tavallista on, että pienten kuntien asukkaat matkustavat naapurikuntiin tai pääkaupunkiseudulle päivittäin töihin. Myös lapsille ja nuorille on tarjolla palveluita sekä harrastuksia. Upea luonto ja saaristo ympäröivät kaupunkia joka ilmansuunnasta, ja se on täydellinen lintukoto rauhallisesta elämästä nauttiville.