Saimaan usea lomakohde sijaitsee Lappeenrannan seudulla, mutta myös järviverkoston pohjoisrannoilla on tekemistä: Mikkeli on yksi monesta suomalaisesta kaupungista, joiden päämaisemissa on aina vettä. Vaikka Mikkeli ei ole koko ajan kuulolla eikä siitä paljon uutisoida ja se välillä unohtuu maan asukkailta kokonaan, se on vanhaa aluetta – täällä asusteltiin jo kivikauden aikana ja vanhimmat arkeologien löydöt sijoittuvat jopa vuoteen 4000 eaa. Kirjallisia mainintoja löytyy 1300-luvulta, kun Pähkinäsaaren rauhansopimuksessa Mikkelin alue luovutettiin Venäjältä Ruotsille. Kaupunkioikeudet myönnettiin asutukselle vasta vuonna 1838, ja lääninhallitus siirtyi viiden vuoden kuluttua sen jälkeen Heinolasta Mikkeliin. Mikkelillä on rankka sotahistoria niin Suomen sisäisissä sodissa kuin myös toisessa maailmansodassa, jonka aikana kaupungista tuli eniten lentopommitettu koko Suomessa: Suomen armeijan päämaja toimi silloin Mikkelissä, joten vastustajat halusivat tuhota kaupungin.

Ihanteellinen Lomakaupunki

Tämän päivän Mikkeliä ei voisi sanoa paikaksi, joka on kärsinyt tuhoja useammassa sodassa. Se on suosittu sekä suomalaisten että ulkomaalaisten keskuudessa hienona luontolomapaikkana, jonka ympäristö on monipuolista ja isoihin kaupunkeihin on tarpeeksi pitkä matka arjesta irti pääsyyn. Saimaalla ovat suosittuja kalastusreissut, joita pystyy tekemään niin itsenäisesti kuin myös oppaan kanssa. Pyyntilajeja ovat ahvenet, hauet ja erilaiset lohikalat.

Kalasaaliin mausta sopii nauttia viinin kanssa, eikö niin? Siihenkin löytyy Mikkeliltä vastaus: siellä toimii viinitila jo vuodesta 1995, jonka marjaviinit ovat mukavan kesäisiä ja pohjoismaiden tapaan aika hapokkaita eivätkä muistuta perinteisiä Ranskan viinejä muuten kuin valmistuksen ammattitaidolla. Viinitilasta saa myös vuokrattua mökin, josta ajomatkaa Mikkelin keskustaan ei ole kuin vajaat 20 kilometriä. Viinin maistamisen lisäksi tilan jokaisella vierailijalla on mahdollisuus tutustua viinin valmistukseen, jota tehdään vanhan luonnonkivinavetan viinikellarin yhteyteen rakennettuun viinitupaan. Huomion arvoista on se, että viinit nimetään Kantelettaressa esiintyvillä nimillä: Myllärin Matti, Hentun Liisa ja… kuka muistaa ne loput sankarit? Alueelta löytyy myös muita kartanoita, joissa voi käydä vierailemassa tai majoittua yöksi, jos siltä tuntuu. Ne tulee kuitenkin varata mieluummin etukäteen.

Perheen kanssa on kivaa lomailla Visulahdessa, joka on Mikkelin samannimisessä kaupunginosassa toimiva matkailukeskus. Se ei ole Espoon Serenan eikä Vaasan Tropiclandian kokoinen, mutta sen pointti ei olekaan pelkässä vesipuistossa vaan se pitää sisällään muitakin aktiviteetteja: sieltä löytyy oma Lahti Karting Center, Visulahden vahakabinetti erittäin realistisilla nukeillaan, Dinosauriassa lapset voivat pitää hauskaa erilaisilla huvipuistolaitteilla perinteisestä pomppulinnasta salaperäiseen seikkailusaareen, kun taas erillistä huomiota aikuisilta ansaitsee Xon-puisto. Xon-puistossa seikkaillaan niin syystä kuin ilmankin: sinne voi tulla polttariporukalla tai ihan muuten vaan perheen kanssa, sillä sen laajat hauskanpitomahdollisuudet riittävät varmasti koko päiväksi ja sitäkin enemmän. Benji-hypyistä mekaaniseen rodeohärkään (yritä pysyä satulassa!) ja paintballista mönkijöihin, siellä on oikealle extreme-lajien ystävälle reilusti tekemistä.

Muistoja Sodan Ajalta

Myös sota-ajoilta on Mikkelissä tutkittavaa. Kuten aiemmin jo mainittiin, kaupungissa oli toiminut Suomen armeijan päämaja sen sotien aikana, ja tänä päivänä päämajan syntyyn ja kehittymiseen voi tutustua vuonna 1974 yleisölle avatussa ylipäällikön työhuoneessa, joka erotettiin sen käyttämistä koulutiloista itsenäiseksi Päämajamuseoksi 1989. Mikkelin Naisvuorella on myös olemassa muistomerkki sodan ajoilta: Viestikeskus Lokki on toiminut siellä päämajan viestikeskuksena toisen maailmansodan aikana. Keskus ylläpiti niin Päämajan sisäistä puhelinluetteloa että käsitteli kaikkia Päämajan kirjelmiä, puheluita ja sanomia kumpaankin suuntaan. Jatkosodan jälkeen viestikeskuksen toiminta päättyi ja se seisoi tyhjillään muutaman vuosikymmenen aikana, kunnes se entisöitiin ja avattiin yleisölle vuonna 1995.