Purjehtiminen on todella hieno kokemus. Se poikkeaa todella paljon tavallisen risteilyaluksen kyydissä olemisesta. Siinä missä iso laiva kulkee omaa kulkuaan, ja sen sisällä ei aina edes muista olevansa merellä, purjehduksessa pääsee täysin eri lailla yhteyteen merenkäynnin kanssa. Tavallinen pienempi moottorivenekin liikkuu vedessä eri tavalla kuin purjevene.

Purjeveneen koko kulku perustuu tuulen voimaan ja suuntaan. Toki niissäkin on pieni moottori, jota voi käyttää apuna, kun tuulta ei ole. Mutta pääasiassa purjeveneellä kuljetaan aina siellä missä on tuulta ja vauhtikin määräytyy sen mukaan. Purjeita on käytetty veneissä jo kaukaisista ajoista lähtien. Vaikka nykyajan purjeveneet ovatkin hyvin moderneja, niissä voi edelleen kokea sitä tunnelmaa mikä tulee tuulen viedessä venettä eteenpäin ilman mitään teknologian uusimpia apuvälineitä.

Purjehtimaan ei voi kuitenkaan lähteä ihan kuka vain. Siinä vaaditaan kokemusta ja ammattitaitoista veneen hallintaa. Usein ajatellaan, että purjehtiminen on vain rikkaiden harrastus. Veneiden hinnat liikkuvat tuhansissa euroissa, joten ne eivät ole ihan kaikkien saatavissa. Halvempaa onkin yleensä hankkia pienempi moottorivene, jos mahdollisuus merellä liikkumiseen on olemassa.

Jos purjehdusta haluaa lähteä kokeilemaan, sitä tarjoaa Suomessa esimerkiksi Suomen purjelaivasäätiö. Erilaisia kursseja, matkoja ja elämyksiä tarjotaan aina nuorista lähtien. Monet nuoret ovatkin löytäneet tätä kautta todellisen kipinän purjehdukseen. Omaa venettä ei tarvita, vaan purjehdus suoritetaan säätiön omistamilla purjeveneillä. Mukana on aina ammattilaisia, jotka opettavat purjehduksen perusasioita.

Purjeveneessä on paljon tehtäviä, jotka jaetaan miehistön kesken. Venettä pitää ohjata, purjetta nostaa ja laskea, purjeen suuntaa kohdistaa oikein ja ruokaakin pitää laittaa. Purjehtimiseen kuuluu paljon erilaista työtä ja puuhaa. Kun päästään sopivaan kohtaan ja edessä on pelkkää aavaa merta, voi työn jättää vähemmälle ja nauttia raikkaasta meri-ilmasta ja siitä uskomattomasta vapauden tunteesta minkä aavalla merellä seilaaminen tuo.

venevuokraus

Nykyään veneen vuokraus on mahdollista myös monilta yksityisiltä tahoilta, etenkin saaristossa ja meren ranta paikoilla. Veneen voi yleensä vuokrata räätälöidyn sopimuksen päiväpurjehdukselle tai pidemmälle matkalle. Mukaan tulee ammattitaitoinen miehistö, jonka lukumäärä riippuu paljon veneen koosta. Paketit voidaan rakentaa täysin asiakkaan omien toivomusten mukaan. Veneitä on mahdollisuus myös vuokrata, jos vuokraaja on purjehdustaitoinen ja on suorittanut tarvittavan pätevyyden veneen hallitsemiseen.

Purjehdusmatkoja

Purjehdusretkille voivat osallistua nuoret aina 12-vuotiaasta lähtien. Matkat kestävät yleensä muutaman päivän ja nuoret oppivat kaikki purjehduksen perustaidot. Moni nuori on saanut näistä kursseista ainutlaatuisia elämyksiä ja innostunut purjehduksesta niin, että siitä on jäänyt elinikäinen harrastus. Purjehduskokemus on nuorille hyvä, sillä siinä oppii yhteistyötä ja toimimista veneessä. Mitään erikoisvarusteita ei tarvita, vain reipas asenne riittää.

Hieman vanhemmat nuoret voivat osallistua pidemmille matkoille, jotka voivat kestää viikon verran. Niissä opetellaan samoja veneen perusasioita kuin lastenkin matkalla. Pysähdykset saarissa ja rannikolla ovat myös hyviä kokemuksia, joissa näkee saariston elämää ja luontoa. Nuoret saavat uusia ystäviä, oppivat merenkulun sääntöjä ja tiimityöskentelyä.

Aikuiset voivat osallistua seikkailupurjehdukselle, joka on erittäin jännittävä kokemus. Siinä lähdetään hieman hankalimmille vesille aina Atlantin ylitykselle asti. Suomen rannikkoa voidaan edetä kauemmas Ahvenanmaalle ja avomeren merenkäynti on jo haastavampaa kuin rannikolla. Aikaisempaa kokemusta purjehtimisesta ei tarvita, mutta hyvä peruskunto, joustavuus ja reipas mieli auttavat matkanteossa. Suomen saaristo tarjoaa todella upeita maisemia purjehtimiselle. Kesällä se on parasta lämpimässä säässä. On kuitenkin muistettava, että merellä tuulet puhaltavat aina eri tavalla ja kylmäkin siellä voi tulla. Purjehduskokemuksia ei ole vaikea löytää Suomesta varsinkin rantakaupungeista ja se voi olla kokemus, joka muuttaa koko elämäsi.