Vaikka Turku helliikin matkailijoita historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävillä kohteillaan, täältä löytyy muutakin puuhaa ja paljon – niin kuin jokaisen ison kaupungin tapoihin yleensä kuuluu. Vähän niin kuin Vaasaakin, Turkua voi rohkeasti sanoa opiskelijakaupungiksi: sielläkin noin joka viiden vastaantuleva on todennäköisesti opiskelija, sillä heitä asustelee siellä vakituisesti neljänkymmenen tuhannen verran, tosin kokoonpano vaihtuu vuosittain.

Forum Marinum: Turun Oma Merikeskus

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja Forum Marinumia voisi yhtä hyvin sanoa niin museoksi kuin tiedekeskukseksikin. Forum Marinumin käyntikorttiin onkin mahtunut useampi titteli: se on merenkulun valtakunnallinen erikoismuseo, meripuolustuksen museo, toiminnallinen merikeskus ja suuri tapahtumapaikka. Rakennus avattiin nykyisessä tarkoituksessaan yleisölle vuonna 1999, kun Turun merenkulkumuseo ja Åbo Akademin Merihistoriallinen museo yhdistyivät. Näin ollen Forum Marinumista on vaikea puhua perinteisenä museona, sillä sen monipuolisen toiminnan lisäksi sillä on ainakin yksi muista täysin poikkeava kokoelma: museoalukset. Siihen kuuluu yli sata venettä, ja suurin osa niistä on rakennettu Länsi-Suomessa. Kävijät pystyvät tutustumaan aluksiin sekä Linnanpuomin näyttelyrakennuksessa että piha-alueen venekatoksessa. Ihmetellä voi myös Aurajoessa kelluvia Forum Marinumin suurimpia museolaivoja, jotka ulkonäöllään viimeistelevät merikeskuksen maiseman. Osalle laivoista voi myös nousta tutustumaan niiden historialliseen toimintaan, mutta sitä ennen kannattaa varmistaa sekä pääsymahdollisuudet että aikataulut. Vaihtuvat Forum Marinumin näyttelyt voi katsoa museon kotisivuilta, ja yleensä ne ovat kaikki mielenkiintoisia ja visiitin arvoisia.

Koko Maassa Tunnettu

Turun tuomiokirkkoa voi rohkeasti sanoa Suomen tärkeimmäksi kirkoksi. Se vihittiin käyttöön jo vuonna 1300 ja Turun palon jälkeen vielä korjattiin jonkun verran entiseen kuntoon, mutta arkkitehtoninen ajatus on säilynyt täysin alkuperäisenä. Tämäkin paikka noudattaa Turun tapaa olla moderni ja ystävällinen kaupunki, joten siellä järjestetään säännöllisesti erilaisia tapahtumia – niin uskonnollisesti kuin muutenkin kulttuurillisesti merkittäviä. Siellä soitetaan erilaista musiikkia, tutustutaan nykytaiteeseen vaihtuvissa näyttelyissä ja kuullaan luentosarjoja, jotka eivät välttämättä kaikki koske uskontoa vaan enemmänkin ihmiskunnan hengellisiä arvoja ja moraaleja. Jos kirkon aktiviteetit eivät paljoa kiinnosta, rakennukseen tutustuminen ulkopuolelta tuo hyvän ymmärryksen, mistä on kyse, kun puhutaan koko Suomen kansallispyhäköstä.

Festareihin Turkuun!

Mikä opiskelijakaupunki elää ilman festareita? Ei mikään, ja Turku on siitä mainio esimerkki. Suomen kuuluisin rokkimusiikin festivaali nimeltään Ruisrock järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1972, minkä jälkeen Ruissalon saarella on käynyt miljoonia katsojia maailman eri puolilta ja tietysti tähtibändejä ja -esiintyjiä. Jopa Nirvana, Aerosmith, Red Hot Chili Peppers, Sting ja Rammstein pistäytyivät festareissa keräten tietysti uskomatonta suosiota katsomoilla. Ennätyksellinen kävijämäärä ajoittui vuodelle 2015, jolloin RuisRockissa kävi 95 tuhatta katsojaa kolmen festaripäivän aikana.

Vielä yksi festivaali, joka on iältään aika tuore, mutta todennäköisesti tulee jatkossa kehittymään RuisRockin kaltaiseksi tapahtumaksi. Kyse on Turku Modern -festivaalista, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja silloin yleisöä oli noin 3000. Festivaali järjestetään Turun keskustassa heinäkuussa, ja sen aikana siellä soi elektronista ja tanssimusiikkia. Lipun saa hankittua kahdeksi päiväksi, ja koko tapahtuma kestää neljä vuorokautta. Lipun hinta on purevat 80 euroa, mutta festarilla touhutaan kaikilla rahoilla eikä lipun ostamista olla kertaakaan kaduttu.

Ehkä kaikille ikäryhmille eniten sopiva festivaali on Turku Jazz. Vuonna 2019 se järjestetään jo 50:n kerran, ja yleisön eteen ilmestyy sellaisia tähtiä kuin Billy Cobham, Nicola Conte ja Jukka Perko. Jos nimet eivät kerro mitään, kannattaa silti käydä kuuntelemassa: Turku Jazz on miltei ainoa kunnon jazz-musiikin festivaali, jossa sitä pystyy kuulemaan korvat täyteen ja nauttimaan sen laadusta viisi päivää peräkkäin.