Suomen Lappi huokuu taikaa, joka kutsuu matkailijoita vuodesta toiseen ja kaikkina vuodenaikoina. Moni kertoo, että matkan jälkeen jää haikeus ja kaipuu päästä pian takaisin. Osa on ratkaissut ongelman asettumalla asumaan pohjoiseen ja Lapin ehdoilla, osa heistä jopa ilman aiempaa kokemusta Lapissa asumisesta.

Omaa rauhaa ja erämaan tuntua

Lappi kattaa melkein kolmanneksen Suomen pinta-alasta, mutta Suomen väestöstä Lappiin on asettunut vain viisi prosenttia. Jos haluaa rauhaa ja yksityisyyttä, tämän parempaa paikkaa saa hakea. Joillekin tämä on ajatuksena pelottava, sillä Lapissa joutuu todella toisinaan olemaan keskenään luonnon ja omien ajatustensa kanssa, ilman mahdollisuuttakaan paeta ostoskeskuksiin tai elokuvateattereihin.

Muutama sata vuotta sitten Lappi oli mielikuvien mystinen ja äärettömän kaukainen maa, jota hallitsivat tunturit, revontulet ja lappalaiset. Sinne uskalsivat matkata vain kaikista rohkeimmat. Vielä 1960-luvulla Suomen Lappi oli laajalti erämaata. Harvoissa taloissa oli edes sähköä, joten asukkailla ei juuri ollut yhteyksiä ulkomaailmaan. Elämä oli karua ja vuodenaikojen mukaan kulkevaa, tosin se on sitä pohjoisimmissa osissa edelleenkin. Tästä huolimatta Lappi on monen mielestä kaikista paras paikka elää. Nykyään Lappi on myös yksi Suomen suosituimmista matkakohteista ja erityisesti monen ulkomaalaisen mielestä yksi niistä maailman paikoista, jotka täytyy kerran elämässään kokea.

Lapin eksotiikka vetoaa ympäri maailmaa

Lapin eksotiikka vetoaa ympäri maailmaa

Suomalaisena ei ehkä tule ajatelleeksikaan, kuinka eksoottinen matkakohde Lappi ulkomaalaiselle on. Lappi on planeettamme pohjoisimpia asuttuja alueita. Golf-virta pitää huolen siitä, että Lapin ilmasto on parikymmentä astetta lämpimämpi verrattuna muihin pohjoisiin alueisiin. Tämä tekee siis matkustamisesta huomattavasti mukavampaa ja mahdollistaa monia aktiviteetteja myös keskellä talvea.

Rovaniemi toimii porttina Lappiin ja on monen matkailijan ensimmäinen pysähdyspaikka. Rovaniemellä pääsee orientoitumaan matkaan ja tutustumaan pohjoiseen luontoon ja kulttuuriin Arktikum-museossa. Museossa on myös suuren suosion saavuttanut revontuliteatteri, jossa voi ihastella kattoon heijastettuja kolmiulotteisia revontulia.

Saamelaiskulttuuria Inarissa ja laskettelun iloa tuntureilla

Inari ja Inarinjärvi mahdollistavat lähemmän tutustumisen saamelaiskulttuuriin. Inari on Suomen saamelaisten keskuspaikka ja kirkonkylällä saamelaismuseo Siida esittelee alkuperäiskansan vaiheita. Inari on monella muullakin tapaa viehättävä matkakohde. Pikkukaupungissa asuu pieni mutta aktiivinen taitelijoista ja käsityöläisistä koostuva yhteisö, joka on antanut kaupungille boheemin leiman.

Laskettelukeskukset ovat monelle se tutuin osa Lappia ja Levi, Ylläs, Pyhä ja pienempi ja sympaattinen Pallas, jossa on jo Lapin erämaan tuntua. Lapissa matkailuun parasta aikaa on kevät, joka jatkuu aurinkoisena ja lumisena aina toukokuuhun asti. Haasteellisempi aika on kaamos, joka Utsjoella kestää 52 päivää. Paikalliset kuitenkin vakuuttavat, että pimeyteen tottuu ja siinä on myös oma kauneutensa. Kaamoksen aikanakin on valoa, kun aurinko nousee horisontin korkeudelle. Valoisista tunneista otetaan kaikki irti ja muuten keskitytään elämään vuodenaikojen mukaan. Talvella elämä saakin olla kesää rauhallisempaa.

Jonna Saari aloitti uuden elämän pohjoisessa

Jonna Saari aloitti uuden elämän pohjoisessa

Jonna Saari muutti Lappiin 26-vuotiaana oikeastaan hetken mielijohteesta. Salossa vanhat kuviot alkoivat toistaa itseään ja Jonna kaipasi elämäänsä todellista muutosta. Niinpä hän suuntasi työvoimatoimiston sivuille ja haki pohjoisinta avoinna olevaa paikkaa – päätyen Utsjoelle. Hän ei tuntenut etukäteen alueelta ketään, mutta oli vakaasti päättänyt löytää uuden suunnan elämälleen. Jonna oli aina viihtynyt luonnossa ja retkeilymahdollisuudet Lapissa houkuttivat. Nyt hän asuu omassa kodissaan Sodankylässä miehensä kanssa, eikä osaa enää ajatellakaan palaavansa etelään.

Jonna myöntää, että ensimmäiset päivät Utsjoella olivat vaikeita. Hän oli tehnyt muuttopäätöksensä nopeasti ja mietti nyt, oliko se ollut sittenkin virhe. Koti-ikävä vaivasi ja kaikki tuntui vieraalta. Kotiutuminen alkoi viikon jälkeen ja asiat helpottuivat. Yksin ollessa oli pakko uskaltaa ja vähitellen oma paikka alkoi löytyä. Töiden kautta sai ystäviä ja pääsi osallistumaan Lapin elämänmenoon. Samalla kasvoi itsevarmuus, kun huomasi pärjäävänsä uusien haasteiden edessä. Jonna toteaa, että Lappi pakottaa kyseenalaistamaan vanhat toimintamallit. Lapissa asiat tehdään Lapin ehdoilla, eikä enää voi kuvitella, että oma toimintatapa olisi ainoa oikea.

Elämän uusi rytmi

Positiivisena yllätyksenä tuli myös se, että rahaa alkoi jäädä säästöön ilman sen kummempaa suunnittelua. Vapaa-aikaa oli enemmän kuin aiemmin, mutta se kului luonnosta nauttiessa. Nyt Jonnaa naurattaa ajatella, kuinka etelässä asuessa kalenteri täyttyi kuin itsestään ja samalla rahat hupenivat. Lapin maaseudulla palvelut ovat vähissä ja samalla joutuu miettimään, miten oikeasti haluaa aikansa käyttää. Sähköttömiä eivät Lapin talot kuitenkaan enää yleensä ole ja netti on tuonut maailman lähemmäs. Tämä on helpottanut käytännön asioiden hoitamista ja tuonut lisää vapaa-ajan mahdollisuuksia, mutta Lapissa riittää siitä huolimatta vieläkin erämaan tuntua. Vaikka nyt tavaroita voi halutessaan tilata nettikaupoista kotiin, eikä ole riippuvainen kotikylän valikoimista, kestää tavaran saapuminen kestää toisinaan pitkäänkin. Lapissa ei kuitenkaan ole niin kiire, eikä muun maailman tämän lähemmäs tarvitse monen mielestä tullakaan.

Nykyaika ja erämaa kohtaavat

Nykyaika ja erämaa kohtaavat

Netti on ollut myös todelliseksi hyödyksi esimerkiksi matkailuyrittäjille, jotka voivat hoitaa varauksia ja markkinointia paljon aiempaa helpommin Nettiaika on myös laajentanut viihdetarjontaa, kun Lapissa voi minkä muun tahansa paikan tavoin katsella elokuvia tai tv-sarjoja suoratoistopalveluista ja pitää yhteyttä etelän ystäviin Facebookin kautta. Luonnossa liikkuminen ja puuhailu on säilynyt useimpien lappilaisten lempiasiana, mutta erityisesti kaamoksen aikaan riittää myös päiviä, jolloin mukava käpertyä tietokoneen kanssa sohvan nurkkaan, nauttia takkatulen loimusta ja uppoutua Peter Panin seikkailuihin fantasiapelimaailmassa tai pyöritellä hedelmäpelejä netin kautta, aivan samoin kuin missä päin maailmaa tahansa. Vaikka netin avulla voi olla yhteydessä minne päin maailmaa tahansa, vain vilkaisu ulos ikkunasta riittää muistuttamaan missä ollaan, kun jylhät tunturit vartioivat maisemaa ja porot kuljeskelevat metsänlaidassa. Tämä onkin juuri sitä Lapin taikaa, kun luonto on läsnä arjen jokaisessa hetkessä.