Porvoo on Suomen toiseksi vanhin kaupunki, jonka historia ulottuu kivikaudelle asti. Sinne on lyhyt noin viidenkymmenen kilometrin matka Helsingistä, ja Porvoon väkiluku on tänä päivänä viidenkymmenen tuhannen paikkeilla. Ihmiset puhuvat täällä pääosin suomea, mutta ruotsinkielistäkin väkeä löytyy kokonaiset 30 prosenttia, tosin vielä viisikymmentä vuotta sitten Porvoossa asui enemmän ruotsin- kuin suomenkielisiä.

Tapahtumia Menneiltä Ajoilta

Rautakaudella alueella asusteli suomalaista kansaa, kunnes sen ruotsalainen asutus alkoi 1200- ja 1300-luvun vaihteessa. Ruotsalaisia kuljetettiin omasta maastaan Porvoon asutukseen vankoissa aluksista ja he saivat Ruotsin kuninkaalta erilaisia etuja saadakseen alue haltuun: heitä avustettiin siemenviljalla, pienkarjalla ja myönnettiin neljän vuoden verovapaus. Porvoo sai kaupunkioikeudet jo vuonna 1380.

Porvoolle kävi välillä huonommin. Tanskalaiset merirosvot rantautuivat alueelle 1500-luvun alussa ja tuhosivat kaupungin täysin, minkä jälkeen Kustaa Vaasa määräsi Porvoon porvariston muuttamaan uuteen Helsingin kaupunkiin vuonna 1550. 1500-luvun lopussa venäläiset polttivat Porvoon kahdesti pitkävihan aikana, ja samoina aikoina kaupungin olemassaolo lopetettiin kaksi kertaa. Porvoon kehitystä ja sen kautta tapahtuvaa kaupankäyntiä herättelivät eloon sen saamat lopulliset kaupunkioikeudet vuonna 1602, jolloin myös Tallinna eli tuon ajan Rääveli kiinnostui käymään kauppaa Suomen kanssa. Venäläiset palasivat polttamaan Porvoota jälleen kerran maan tasalle 1700-luvun alussa Isonvihan aikana, minkä jälkeen se rakennettiin taas uudestaan ja se alkoi kehittymään hyvää vauhtia. Porvoossa pidettiin myös Suomen ensimmäiset valtiopäivät, joissa Venäjän keisari Aleksanteri I vahvisti Suomen vanhan uskonnon sekä perustuslait ja autonomia eli itsehallinto oli kokonaan hyväksytty. Suomesta tuli Venäjän autonominen suuriruhtinaskunta, ja sen alusta puhuessa viitataan yleensä juuri näihin Porvoossa pidettyihin valtiopäiviin.

Kivoja Paikkoja Käydä

Porvoon kaupunkikierroksen voi aloittaa esimerkiksi vierailulla Raatihuoneessa, joka on yksi kahdesta säilyneestä raatihuoneesta 1200-luvulta. Tänä päivänä raatihuone palvelee historiallisena museona, josta löytyy tietoa alueen historiasta vuosisatojen aikana ja jossa voidaan tutustua Suomen kultaisen kauden parhaisiin teoksiin. Runoutta rakastavat matkailijat voivat taas suunnata Runebergin kotimuseoon, joka on säilyttänyt täysin alkuperäisen ulkonäkönsä: huoneissa kukkii tänäkin päivänä runoilijan puolison suosimia kukkia. Museo avattiin kävijöille vain kolmen vuoden kuluttua runoilijan kuolemasta, ja talon pöytiin on jäänyt kaikki samaan kuntoon kuin runoilijan elämän aikana.

Muutaman kilometrin päässä Porvoosta etelään sijaitsee Hörbergsgården-museo, joka perustettiin aikoinaan Ölandetin alueelle saaristoon. Se on kokonainen vanha tila, joka rakennettiin 1800-luvulla ja joka avattiin museokäyttöön vuonna 1972. Tilalla voi tutustua menneiden aikojen elämän kulkuun ja ostaa museokaupan myymiä paikallisia käsitöitä. Museoista puheen ollen, Porvoosta löytyy myös harvinaisempi kohde: Porvoon nukke- ja lelumuseossa nähdään niitä leluja, joilla lapset leikkivät 1800-luvun alusta asti nykypäiviin. Museon kokoelma on yksityinen ja sen keräsi Evi Söderlund vuodesta 1963 alkaen.

Taidettakin tästä vihreästä kaupungista löytyy. On mukavaa viettää vähän aikaa Taidetehtaalla tutustumalla taidenäyttelyyn, pistäytymässä taidekaupassa ja nauttia lounaan jossain lähistöllä. Ulkoillessaan voi päätyä lopuksi Porvoon kuuluisten venetallien eteen, jotka kuuluvat Porvoon postikortteihin painettaviin suosikkeihin. Venetalleja ei käytetä enää kaikkia alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti, vaan ainakin kahdessa sijaitsevat kesäravintolat Johans ja Fryysarinranta. Kun ravintolaelämä ja veneiden katselu on ohi, voidaan lähteä käymään Brunbergin suklaatehtaan myymälässä Välikadulla: liikkeestä löytyy tarpeeksi ihmeteltävää ja ihasteltavaa, ja suklaan ystävät ymmärtävät nyt varmasti, mistä on kyse. Jos puoliso tai muuten läheinen ihminen sattuu kulkemaan mukana, Porvoosta löytyy romanttinen paikka päivän päätteeksi: Porvoonjoen ranta on paikallisten romantikkojen suosikki, kun taas Maarin puisto on enemmän turistikohde.