Imatra on pieni kaupunki Suomen Etelä-Karjalassa, joka sijaitsee aivan rajan tuntumassa ja jonka väkiluku on vaatimattomat 30 tuhatta ihmistä. Sen koosta ja nuoruudesta huolimatta, Imatra houkuttelee turisteja koko Suomesta ja sen naapurimaista, sillä pienelle alueelle on mahtunut paljon sekä tekemistä että katsottavaa.

Imatran Muodot

Kaupunki on jaettu kolmeen osaan: Imatrankoski, Mansikkala ja Vuoksenniska. Imatran pinta-ala on sen väkilukuun nähtynä aika iso, kokonaiset 191 neliökilometriä, mikä selittyy sen laajoilla puisto- ja vesistöalueilla. Imatran läpi vuotaa Vuoksi, minkä voi päättää jo Vuoksenniskan nimestä ja mikä tekee Imatrasta näyttävän sekä houkuttelevan kaupunkikohteen.

Imatra oli perustettu vuonna 1948 kolmen tuotantokeskuksen ympärille, ja puolen vuosisadan aikana se on ehtinyt kasvaa itsenäiseksi kaupungiksi. Vuoksen lisäksi Imatran vesistöihin kuuluu osa Saimaa-järveä, josta Vuoksi itse asiassa alkaakin erittäin vaikuttavalla Imatrankoskella: juuri koskelle voi olla kiitollinen siitä, että jo yli kolme vuosisataa sitten Imatrasta tuli houkutteleva turistipaikka. Venäjän keisarinna Katariina II oli ensimmäinen ihminen, joka oivalsi paikan hienouden matkustamalla Vuoksen alkupisteeseen ja joka näytti mallia muullekin Venäjän hoviväelle saaden heidätkin matkustamaan Imatran seudulle.

Kun vuonna 1892 avattiin Pietaria ja Imatraa yhdistävä rautatie, alueesta tuli venäläisturistien lempipaikka, ja ensimmäiseen maailmansotaan saakka se on sellaisena pysynytkin. Sota oli sulkenut maiden välisen rajan, mutta 1920-luvulla turismi alkoi taas kehittyä. Imatrankoskelle rakennettiin pato vuonna 1929, ja siitä lähtien se on toiminut Imatran pääasiallisena nähtävyytenä: Vuoksi ei virtaakaan enää vapaasti Saimaan järvestä vaan pato avataan kesäiltaisin melkoisena turistinäytöksenä, jonka aikana soi Sibeliuksen musiikki sekoittuen vesimassojen putoamisääniin.

Aktiviteetteja Niin Turisteille Kuin Asukkaillekin

Imatralla sijaitsee jo vuonna 1985 perustettu kylpylähotelli, joka toimii tänäkin päivänä sekä virkistys- että lomakeskuksena. Alueelta saa vuokrattua mökin tai huoneen, ja Imatran Kylpylän Taikametsä on täynnä hienoja erikoisefektejä sekä pienempiä ja isompia uima-altaita, mikä tekee paikasta houkuttelevan niin lasten kanssa kuin yksinkin matkustaville.

Toinen hieno spa-keskus sijaitsee muutaman askeleen kävelymatkan päässä Imatrankoskelta Valtionhotellissa, joka on huomion arvoinen jos ei majoitusmielessä niin ainakin arkkitehtonisesta näkökulmasta: talo pystytettiin vuonna 1903 lähinnä rikkaan Pietarin hoviväen majoitustarpeita täyttämään sen jälkeen, kun kaksi puurakenteista hotellia tuhoutuivat samalla paikalla tulipalossa. Suomen sisällissodan aikana hotellissa on toiminut sotasairaala ja toisen maailmansodan aikana Kannaksen armeijan majapaikka, kunnes sodan jälkeen rakennus entisöitiin ja avattiin taas hotellina.

Melonta on sekä imatralaisten että turistien tärkeä aktiviteettimahdollisuus: Saimaa avaa uskomattoman hienot maisemat niin kokeneille kuin vasta aloittelevillekin melojille, ja kaupungista löytyy useampi kajakkien ja kanoottien vuokrauspaikka. Rohkeampien aktiviteeteista mainittakoon vielä vaijeriliuku Imatran kosken ylitse. Siihen kuuluu sekä itsensä ylittämistä että urheilua ja kauniita maisemia, ja järjestäjät tarjoavat liukua kolmessa eri asennossa suoritettavaksi eri hintaan: istuen, pää alaspäin ja vaakatasossa.

Imatran kesätapahtumien helmeksi voisi sanoa Imatranajon, jonka tarina ulottuu 1960-luvulle ja jatkuu tänäkin päivänä. Niin kuin Isle of Man -saarella, Imatran katuradalla ajetaan moottoripyöräkilpailua. Nykyisin kisan järjestää Imatran Moottorikerho, ja aikaisemmin vuosina 1964-1982 se on ollut ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruussarjan Suomen Grand Prix. Vuonna 1982 katurataa ei enää hyväksytty MM-tasolla skotlantilaisen kilpailijan menetettyä henkensä, minkä jälkeen rata todettiin liian vaaralliseksi ja muutaman paikallisen kilpailun jälkeen laitettiin kokonaan tauolle. Isojen tapahtumien paluu radalle tapahtui vasta vuonna 2016: rata kunnostettiin taas kilpailukäyttöön, ja perinteinen Imatranajo muuttaa kaupungin tunnelman rauhallisesta adrenaliinipitoiseen joka kesä.