Savonlinnaa, entiseltä nimeltään Nyslott, voisi rohkeasti kutsua Suomen omaksi Venetsiaksi. Yli 40 prosenttia sen pinta-alasta on vesistöjä – puhtaita järviä ja jokia. Kaupungin osat on yhdistetty toisiinsa monimuotoisilla silloilla, jokia pitkin kulkee lauttoja ja vesimaisemia on melkein jokaisessa kaupungin pisteessä. Savonlinna houkuttelee turistit niin historiallaan kuin vuosittain järjestettävillä tapahtumillaan.

Kivillä On Kertomista Jo 1400-luvulta

Savonlinna perustettiin vuonna 1475 tanskalaisen ritarin Erik Tottin käskystä. Hän rakensi saarelle valtavan linnan, jonka oli tarkoitus suojata lähialueita itänaapureiden hyökkäyksiltä. Linnan nimeksi tuli Olavinlinna, ja sen lähistöllä sijaitseva Vääräsaari alettiin rakentaa täyteen ja sinne muutti ihmisiä asumaan. Vuonna 1639 Pietari Brahen vaikutuksen avulla asutus sai itsenäisen kaupungin statuksen, ja kun vuonna 1803 siellä kävi Venäjän keisari Aleksanteri, hän oli niin syvästi vaikuttunut paikalliseen kauneuteen, että käski pitää siitä huolta ja säilyttää sitä kaikin voimin. Pian sen jälkeen Savonlinnaan rakennettiin kylpylähotelli, jonka vieraita olivat pääasiassa Pietarin rikkaat kauppiaat. Siitä lähtien kaupunki lähti kehittymään entistä nopeammin: Saimaan kanavan ja rautatieyhteyksien valmistuttua sinne pääsi paljon helpommin kuin hevosilla, ja Savonlinnassa näkee tänäkin päivänä yhtä paljon turisteja kuin kaupunkilaisia.

Oman Aikamme Nähtävyyksiä

Edellä mainittu Olavinlinna oli ensimmäinen ruotsalainen linna, joka pystyi pitämään puolustusta tuliaseilta. Ruotsalaiset kutsuivat linnaa nimellä Nyslott, mikä suomeksi tarkoittaa Uutta Linnaa, ja alkuperäinen rakennus oli viisitorninen. Tähän päivään torneja on säilynyt vain kolme. Nykyisin Olavinlinna palvelee kävijöitä museona, josta saa tietoa linnan historiasta ja sen kehityksestä.

Merkittävä Savonlinnan lähistöltä löytyvä luontokohde kantaa nimeä Punkaharju, joka liitettiin Savonlinnaan sen kaupunginosana vuonna 2013. Alue on muodostunut vielä jääkauden aikana ja on täynnä ihmeellisiä muotoja: seitsemän kilometriä moreeniharjua, jota ympäröivät puhtaat järvivedet kummaltakin puolelta. Punkaharju on myös suosittu retkeilykohde, joka tunnetaan ulkomailla nimellä Punkaharju Resort ja joka tarjoaa erinomaiset puitteet monipuoliseen lomailuun telttailusta retkiluisteluun.

Musiikki- Ja Teatterikansan Suosikki

Savonlinna tunnetaan kulttuurimaailmassa sen kuuluisista Oopperajuhlista, jotka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1912 Olavinlinnassa oopperalaulaja Aino Acktén aloitteesta. Festivaalit kestävät kokonaisen kuukauden, jonka aikana kaupungissa käy huikeat 60 tuhatta musiikin ja teatterin ystävää maailman eri puolilta. Oopperajuhlissa esiintyy ryhmiä ja soololaulajia niin Suomesta kuin muistakin maista kuten Iso-Britanniasta, Saksasta, Itävallasta ja muista oopperaa tärkeänä pitävistä valtioista. Tästä johtuu Savonlinnan heinäkuun turistikuume: vaikka kaupunki tarjoaakin paljon majoitusmahdollisuuksia, ne kannattaa varata reilusti etukäteen, jos on olemassa vähänkin vaatimuksia majoituspaikalle.

Kulttuurin merkitys Savonlinnassa on ehdotonta, mikä näkyy myös sen koulutustarjonnasta: vajaan 35 tuhannen asukkaan kaupungista löytyy ainakin kolme taideoppilaitosta. Tarja Turunen on aikoinaan käynyt Savonlinnan Taidelukion, ja kaksi muuta oppilaitosta ovat Savonlinnan musiikkiopisto ja Savonlinnan musiikkiakatemia.

Aivoille Pikkupurtavaa

Savonlinnan vanhin katu on luonnollisesti nimeltään Linnankatu. Siellä on säilynyt muiden arkkitehtuurin muistomerkkien lisäksi kaupungin vanhin puurakennus 1820-luvulta, joka on nyt osoitteessa Linnankatu 27. Matkamuistoja saa melkein joka nurkalta, mutta yksi pieni liike painuu mieleen sen monipuolisella valikoimallaan ja vanhalla tyylillään: Taitoshop on löytänyt itselleen toimipaikan vuonna 1895 valmistuneesta puurakennuksesta Puistokadulta 7. Linnanneidon tarina voisi olla myös mielenkiintoinen kuulla tai lukea, tosin sitä ei ole pakko uskoa – mutta siitä on olemassa 1950-luvulla sävelletty balladi ja tarinassa on jotain romanttista ja surullista. Myös Mustan pässin patsaaseen liittyy mielenkiintoinen legenda, joita Savonlinna on muutenkin täynnä, joten kun tekee mieli tutustua historian arvoituksiin – Nyslott kutsuu.