Haminan tarina on mielenkiintoinen jo siitä, että se on alkanut ainakin kaksi kertaa. Alussa se kehittyi pienestä kolmen kylän ryhmästä 1300-luvulla, ja siellä asustelevan talonpoikaväen käytössä olivat kirkko ja pappila. 1600-luvulla asutukselle myönnettiin kaupunkioikeudet ja nimettiin se Vehkalahden Uusikaupungiksi, mutta se tuhottiin Suuressa Pohjan sodassa 1700-luvun alkupuolella. Menetys ei ollut suuri: kaupungin menestyi jäi toivomaan parempia aikoja, joten tuhoutumisen merkitys jäi lähes olemattomaksi. Kuitenkin pian sen jälkeen Ruotsi oivalsi, että nyt Viipuri on menetetty ja tarvitaan uusi rajapaikka, joka päätettiin rakentaa Vehkalahden Uudenkaupungin raunioille. Nimeksi tuli Fredrikshamn ja Viipurin tapulioikeudet siirtyivät sille täysin.

Jälkeen päin Ruotsi joutui taas kerran polttamaan kaupungin vuonna 1742 perääntyessään Hattujen sodan aikana, jolloin jo linnoitettu Hamina siirtyi Venäjän haltuun ja Ruotsi siirsi sataman vielä kauemmas, nykyisen Loviisan alueelle. Ruotsi ja Venäjä eivät kuitenkaan jaksaneet olla sotimatta sen pidempään, joten uusi sota alkoi taas vuonna 1808, jossa Ruotsi taas hävisi ja sota päättyi Haminan rauhaan. Tuolloin Suomi oli jo kokonaan luovutettu Venäjälle itsehallinto-oikeudella, joten suomalaiset pääsivät vihdoin viimein rakentamaan omaa elämää omassa maassa. Viimeinen merkittävä kaupungin tuhoutuminen tapahtui vuonna 1821 Haminan palossa, jonka jälkeen kaupunki rakennettiin taas henkiin ja sitä sanotaan tänään niin kohtaamisten paikaksi kuin myös ympyräkaavaksi sen erikoisen kahdeksankulmaisen asemakaavan takia.

Nykyinen Hamina

Tänään Haminassa asuu noin 20 tuhatta ihmistä ja se on merkittävä kansainvälinen kauppapaikka. Itärajan läheisyys houkuttelee venäläiset rahoittajat kaupunkiin, ja myös Google on vuonna 2009 ostanut sieltä tiloja Stora Enson tehtaan verran ja perusti sinne palvelinkeskuksensa. Vaikka Google onkin suosittu työnantaja nuorten keskuudessa, nuorisolle ei ole tarpeeksi kouluttautumispaikkoja Haminassa, joten korkeakoulukoulutusta lähdetään hakemaan muualta. Ammattiopistot ja aikuiskoulutukset on sen sijaan järjestetty hyvin toimiviksi ja tehokkaiksi.

Haminan historialliset kohteet sijaitsevat sen keskustassa. Vuonna 1798 barokkotyyliseksi rakennettu raatihuone on entinöinnin jälkeen muuttunut edustamaan neoklassismin tyyliä, mutta on näkemisen arvoinen: rakennuksen tornista löytyy vanha kello, joka toimii tänäkin päivänä, ja Raatihuoneentorilta lähtee kahdeksan sädekatua. Raatihuonetta ei koskaan luovutettu museokäyttöön, vaan siellä on ehtinyt toimia pankkeja, poliisilaitos ja erilaisia puoteja, ja nyt rakennus toimii kaupungin keskushallinnon toimitilana. 1800-luvun alussa rakennettu kaupungin linnoituksen keskusbastioni toimii nyt tapahtuma-areenana, jota kesätapahtumissa peittää Euroopan suurin telttakatos. Katoksen alle mahtuu noin kolme tuhatta katsojaa.

Museoista tykkääville löytyy myös katsomista ja tekemistä: Kaupunginmuseo on mielenkiintoinen jo rakennukseltaan, joka on Haminan vanhin yksityiskäyttöön rakennettu kaupunkirakennus vuodelta 1760 ja jossa vuonna 1783 keisarinna Katariina II neuvotteli kuningas Kustaa III:n kanssa. Kauppiaantalomuseo on puolestaan suomalais-venäläisistä kauppaperinteistä ja kaupan arjesta kertova paikka, jonka seinässä roikkuu tänäkin päivänä Sekatavarakauppa-kyltti. Kummassakin museossa tapahtuu silloin tällöin erikoisnäyttelyjä.

Haminaa ympäröivä luonto on perinteistä suomalaista maisemaa, jossa esiintyy niin uimarantoja kuin metsäalueitakin, ja kaupungin lähialueet tarjoavat hyvät puitteet ajanviettoon luonnossa. Kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta löytyy kesäinen Tervasaari, joka on helsinkiläisen Hernesaaren tapaan paikallinen Kalifornia hiekkarantoineen ja kesäkahviloineen.

Kaupungin suosittuja ajanviettopaikkoja ovat sen jäähalli ja kirjasto. Jäähalli löysi paikkansa Ruissalon liikuntakeskuksesta, ja siellä pystyy niin luistelemaan kuin pitämään jääkiekkotreenejä myös kesäisin. Hamina onkin täynnä erilaisia urheiluseuroja, joista useampi pelaa juuri tätä Suomessa suosittua mailapeliä. Kirjasto on puolestaan enemmän kuin kirjojen lainaamispaikka, sillä siellä järjestetään säännöllisesti erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia.